Малките семки с голяма полза за здравето

Слънчогледовите семки са си голяма "краста" - като хванем едно пакетче, и не можем да спрем, докато не му видим дъното. Този навик със сигурност е вреден за зъбите, но пък ползите за цялостното ни здраве определено компенсират това.

Хранителна стойност

Толкова малки, а пълни с толкова много хранителни вещества. Слънчогледовите семки съдържат витамин Е, магнезий, цинк, калций и желязо. Те са много калорични и хранителни и с тях си набавяме и протеин, мазнини и фибри.

Люспите на слънчогледовите семки също са годни за употреба, но тя не е много препоръчителна, защото са направени от несмилаеми фибри, които могат да доведат до запек. Семките пък могат да се консумират както сурови, така и печени.

Здравословни ползи

 

Благодарение на високото съдържание на антиоксиданта полифенол, както и на витамин Е, слънчогледовите семки ни предпазват свободните радикали, а оттам и от редица заболявания, в това число и сърдечно-съдови и онкологични.

Витамин Е често е пренебрегван със своята роля за имунната система, но той е не по-малко важен от витамин С и витамин D. Освен това, той подпомага понижаването на нивата на кръвно налягане и холестерол, предава The Healthy.

Слънчогледовите семки са и един лесен начин да се избавим от така неприятните киселини. А за да получим всички ползи за здравето си от тях, не е необходимо да изяждаме промишлени количества. Въпреки че никак не е трудно да прекалим...

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини