8 °C

Нова детска градина за шест групи ще се строи в Асеновград

В община Асеновград ще бъде изградена нова детска градина. Общинското ръководство получи потвърждение за финансиране в размер на 3 000 000 лева.

Детската градина ще бъде построена на улица „Отец Паисий“, която влиза в района на квартал „Изток“. Средствата са отпуснати от държавата по Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“ (2020 г. – 2022 г.).

Броят новооткрити групи в детската градина, след реализирането на проекта, ще бъде шест. В тях ще могат да бъдат приети 138 деца.

„Асеновград има нужда от още едно детско заведение, тъй като в момента местата се оказват недостатъчни“, обяви кметът на общината доктор Христо Грудев.

На територията на града функционират общо девет детски градини. В тях се полагат грижи за образование и възпитание на деца от 1 г. до постъпването им в 1-ви клас.

Ясно изразен е недостигът на места в яслените и градински групи, което налага община Асеновград да предприеме спешни мерки за изграждане на нова детска градина.

Финансовите средства от общинския бюджет обаче са ограничени и не са достатъчни за изпълнението на поставената цел. Поради това се търсиха възможности за външно финансиране от различни програми.

Освен шестте групи за прием на деца, в детската градина се предвижда и кухненски блок, физкултурен салон, закрит басейн, дворно пространство със съответните детски площадки, ограда.

Проектът включва и цялостно обзавеждане и оборудване. Ще бъдат осигурени уреди и мебели за кухнята, спалното и помещението, където ще се осъществява възпитанието  и обучението на малчуганите. Оборудвани ще бъдат и детските кътове за игра, учителските помещения и други.

Целта на изграждането на нова детска градина е да се намали недостигът на места в града.

Чрез изпълнението на проекта ще се осигури достъп на всички деца до предучилищно образование от 4- годишна възраст в общински образователни институции и в по-голяма близост до местоживеенето си.

Ще се намали завишеният брой на децата в една група до нормативно определения и така ще се създадат условия за повишаване качеството на образователно-възпитателния процес и по-здравословна среда на децата и персонала, особено в условията на COVID–19.

Ще се даде възможност на повече млади хора да се реализират пълноценно на пазара на труда и трайно да се установят в района на Асеновград, което ще доведе до намаляване на вътрешната и външната миграция.

Според условията за устойчивост на проекта през първите пет години след реализирането му общината няма да може да извършва функционални промени.

След изтичане на този период могат една или няколко от детски групи да се преструктурират в яслени, според нуждите на населението в Асеновград.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини