Първите ваксинации срещу коронавирус в ЕС може да са преди Коледа

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че до Коледа може да бъдат направени първите ваксинации срещу коронавирус в Европейския съюз, но предупреди, че страните членки трябва спешно да подготвят своите логистични вериги за разпространението на стотици милиони дози ваксини, предаде "Асошиейтед прес".

Фон дер Лайен каза пред Европейския парламент, че "най-сетне има светлина в края на тунела" и че "първите европейски граждани може вече да са ваксинирани преди края на декември". ЕК има договори с шест потенциални доставчици на ваксини и работи по седма сделка. Споразуменията й позволяват да купи над 800 милиона дози - повече от населението на ЕС, което е около 460 милиона души.

Вчера Брюксел каза, че възнамерява да подпише договор за около 160 милиона дози от експерименталната ваксина, разработена от компанията Moderna. Според компанията ваксината по предварителни данни показва 94.5 процента ефективност.

Фон дер Лайен обаче заяви, че макар ваксините да са важни, "от значение са ваксинаторите". "Държавите членки трябва вече да се подготвят. Говорим за милиони спринцовки, говорим за студени вериги, говорим за организиране на центрове за ваксинация, говорим за обучения персонал, който е там . . . Всичко това трябва да е готово", каза тя.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини