От Синдиката на българските учители разясняват възможностите в детските градини при новите мерки

В централата на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ постъпват много запитвания, свързани с преустановяването на посещенията в детските градини във връзка с предприетите от правителството мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. Това съобщават от СБУ.

Със заповед от 25 ноември на министъра на здравеопазването са определени новите противоепидемиологични мерки, припомнят от СБУ и уточняват, че съгласно т. 5 от заповедта: "Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца". От текста е видно, че забраната се отнася само до децата. Тя не касае персонала, посочват от СБУ.

Съгласно член 258, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/: "Директорът на държавна и общинска детска градина, на държавно и общинско училище и на център за подкрепа на личностното развитие организира и контролира цялостната дейност на институцията...". Следователно в правомощията на директора е да вземе решение как ще продължи дейността на детската градина. Едната възможност е да продължи нормалната работа на педагогическия и непедагогическия персонал, но без деца, като времето се използва за извършване на текущи дейности от непедагогическия персонал и на подготовка на учебни материали от педагогическия персонал. Другата възможност е да се използват промените в Кодекса на труда /КТ/, свързани точно с разпространението на пандемията.

Съгласно новия член 120 "в" от КТ: "При обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка работодателят може със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период или за част от него до отмяната на извънредното положение". За съответния период работниците и служителите следва да получават трудовите си възнаграждения, като основание за това е новият член 267 "а" от КТ: "За времето на преустановяване на работата в случаите по чл. 120 в работникът или служителят има право на брутното си трудово възнаграждение". В този случай от цитираните текстове е видно, че може директорите на детски градини да издадат заповед по чл. 120 "в" от КТ, като за периода на извънредни мерки работниците и служителите не пребивават на работното място, но получават пълното си трудово възнаграждение, разясняват от СБУ.

От учителския синдикат информират, че всеки директор, в рамките на своите правомощия, трябва да създаде такава организация на работа в детската градина, че да не бъдат лишени децата от взаимодействие с учителите, родителите от подкрепа, а учителите от изпълнение на задълженията по длъжностна характеристика, като се използва едната или втората от представените възможности, съобразявайки се със спецификата и конкретната обстановка в съответната детска градина.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини