Министър Ангелов: Рано е да се говори за отваряне на всичко в страната от 21 декември

Има готовност за отварянето на детските градини и ясли от 14 декември, ако продължи спадът на заболеваемостта от коронавирус. Иначе, според здравния министър Костадин Ангелов, е  рано да се говори за отваряне на всичко в страната от 21 декември предвид последната седмица на по-строгите мерки.

До четвъртък, 10 декември, директорите на шестте регионални здравни инспекции, отговарящи за организацията по ваксинирането срещу Covid-19, трябва да изготвят списъците на желаещите да се ваксинират медици.

Другите директори на РЗИ ще направят логистика на необходимостта от мобилни екипи, във всеки район има различни специфики, допълни той.

Всички РЗИ ще бъдат снабдени с хладилници за съхранение на ваксините и всички помещения, в които те ще се поставят, ще бъдат пригодени, добави още министър Ангелов. В Бургас се прави ремонт на помещения и вече са готови, каза министър Ангелов в отговор на въпрос за невъзможността фризерът да бъде внесен в сградата. Навсякъде ще има фризери, а отделни малки хладилници ще има в мобилните екипи, допълни той. Хладилниците за първата доставка са налични.

От Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) са наложили 6 акта на големи търговски вериги.

Здравният министър е разпоредил проверки навсякъде в хранителните магазини, съставени са всички необходими мерки и предписания. Ако продължават и не се спазват съответните актове, следва затваряне на търговските обекти.

Въведени са необходимите условия навсякъде, подчерта проф. Ангелов.

На въпрос за предстоящите избори през март и за това какви варианти се обмислят за хората, които ще бъдат под карантина, министър Ангелов отбеляза, че повече от 2 месеца работи екип от здравното министерство, под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев и той има задачата да се изработи цялата логистика за изборите.

Изборите ще се проведат в указаната дата от президента и ние ще изработим всички изисквания по спазването на противоепидемичните мерки. Обсъждат се всички възможни варианти и трябва да се избере окончателен, преди да бъде обявен пред медиите, каза още проф. Ангелов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ве
    Венци
    0 -1
    01:59, 8 дек 2020
    Този министър защо противоречи на началника си? Вчера се укучи като министър, толкова е тъп, големи бузи, празна глава. Кой му е дал диплома за доктор? Едно време някои хора са били с привилегии давали са им незаслужено висше образование - а други защото са били синове на "враг на народа" не са допускали до училище. Този човек има нацистка физиономия ! Да противоречиш на началника си е признак на тъпащина и високомерие. Ангелов мрази българския народ. Той е д-р Смърт.
Последни новини