Нова заповед в петък за детските градини, ако има спад на заразените

Детските градини и яслите ще отворят врати в понеделник, ако до този четвъртък данните за разпространение на COVID покажат, че има спад на заразените. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Другата седмица окончателно ще се реши и дали бързите антигенни тестове да бъдат приравнени на PCR-тестовете, за да могат резултатите от тях да влизат в официалната статистика.

Случаите намаляват и болниците са по-малко натоварени - това заяви здравният министър и обеща, че ако до четвъртък тенденцията се запази, още петък ще издаде нова заповед.

"В петък ще има заповед за яслите и за детските градини - само за тях. До края на седмицата, ако така вървят тенденциите, те от понеделник ще отворят:, заяви министър Ангелов.

Междувременно в здравното министерство вече текат разговори дали бързите антигенни тестове да влязат в официалната статистика, наравно с PCR тестовете. Министърът призна, че е "ЗА" такова решение: "От самото начало аз съм радетел на приравняването на антигенните тестове с PCR-ите. В момента надделяват позициите в тази посока."

Фризерите и хладилниците за ваксини вече са у нас, но все още са празни. Ваксината ще дойде не по-рано от началото на следващата година. И чак тогава от нея ще се възползват първо медиците, без значение дали са прекарали коронавирус или не. До четвъртък списъкът с имената на първите ваксинирани в страната ще бъде готов. Само в София срокът се удължава до понеделник.

Това е само за територията на София, защото има изключително голяма активност и желание на колегите да се включат, каза министър Ангелов.

От София към 5 други града в страната днес тръгнаха 20 нови линейки, по-нататък ще тръгнат още 140 за останалите градове.

Източник: БНТ

Коментари в сайта (3)

  • 1
    44
    444
    2 -1
    08:19, 9 дек 2020
    Отвратително тъпо говедо!
  • 2
    3,
    3,14
    2 -1
    08:43, 9 дек 2020
    Какви изроди си родила,МИЛА РОДИНО!/ако не бяха управлявали герберастите,нямаше да узная/
  • 3
    Аз
    Аз отдавна съм казал
    0 -1
    11:22, 9 дек 2020
    Няма нормален човек който да носи костюм. Всичко що е с костюм се е превъзнесло ,че е нещо повече от другите. Някакво его дръгнат с това. Психично болни хора. По това ще ги познаете. По костюма. Запомнете го
Последни новини