Спад на заболелите от COVID-19 за последните две седмици в област Пловдив

Спад на заболеваемостта от COVID-19 за последните две седмици в Пловдив и областта отчитат от РЗИ – Пловдив. Към днешна дата тя е  549.2 на 100 хиляди души. Това стана ясно на среща на Медицинския щаб при областния управител Дани Каназирева. 

По време на заседанието д-р Ваня Танчева, директор на РЗИ - Пловдив, съобщи, че за област Пловдив желаещи за ваксинация са 3682 медицински специалисти от общо 12 695, което представлява 29%.

Най-голям е интересът в доболничната помощ – близо 50 на сто от специалистите и джипита са изявили желание да бъдат имунизирани. 

Д-р Танчева уточни, че това са първоначални данни и те могат да бъдат актуализирани в процеса на подготовката на изпълнение на първата фаза от Плана за ваксиниране.

Тя допълни, че вече има изготвени списъци по лечебните заведения в болничната и извънболничната помощ и се работи по самата организация за ваксинирането на приоритетните групи.

Проф. Мурджева ( ректор на Медицинския университет в Пловдив ) допълни, че след като пристигне първата доставка на дози от ваксината, разработена от „Пфайзер“ и „Бионтех“, ще започне и имунизирането на желаещите лекари, зъболекари, специалисти по здравни грижи, фармацевти и други, работещи в системата.

„За тази ваксина има достатъчно добре установени данни, че провокира както създаването на антитела, така и създаването на имунни клетки. Нещо повече – знае се точно кои са тези клетки“, обясни проф. Мурджева.

Началникът на ВМА-Пловдив проф. Ангел Гозманов съобщи, че в болницата е създадена необходимата организация за съхранение на ваксината и за имунизирането на работещите медици, а в последващ етап и на желаещите от военния състав.

Според лекарите, членове на Медицинския щаб, въпреки отчетения спад на положителните проби не бива да се успокояваме и всички трябва да спазваме противоепидемичните мерки.

Директорите на двете университетски болници „Свети Георги“ и „Каспела“ – проф. Карен Джамбазов и проф. Илиан Дойков, уточниха, че се увеличават тежките случаи, като при много от хоспитализираните се налага кислородна терапия, а най-тежките от тях стигат и до интубиране.

Д-р Иван Стойнов коментира, че от началото на декември  се наблюдава известно намаляване  и на натиска върху Спешна помощ. 

Положителен ефект за това има както системата за онлайн проследяване на свободните легла в COVID отделенията, така и заделените легла само за пациенти, хоспитализирани от линейките на Спешна помощ.

В резултат на това вече няма случаи на върнати линейки или на такива, които да се препращат от болница в болница.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини