Доц. Шиваров: Възможно е новият щам да е по-малко чувствителен към ваксините

Доказано е, че има три мутации, които различават южноафриканския щам на COVID-19 от оригинала и са локализирани в т. нар. домейн за свързване на рецептора на протеина, срещу когото са насочени създадените в момента ваксини. Той има точно 3 мутации, което го прави доста по-различен от оригиналния щам, което предполага, че има вероятност да бъде по-малко чувствителен на съществуващите в момента ваксини.

Това каза по NOVA имунологът доц. Велизар Шиваров.

Според него щамовете във Великобритания и Южна Африка са възникнали по едно и също време и се развиват паралелно.

По думите на имунолога има риск докато се извърши масовата ваксинация да се появят нови щамове, към които ваксините ще бъдат недостатъчно ефективни, тъй като сме в ранния стадий на заболяване, което протича на практика при милиони хора, при различни климатични условия и социална култура.

Той обаче смята, че трябва да се готвим за оптимистичния вариант, тъй като цялото човечество е заложило на това, което е възможно и достъпно.

"Подходът е правилен и дава шанс да се контролира епидемичния процес в обозримо бъдеще – до края на лятото", каза доц. Шиваров.

Защо се правят две дози от ваксината:

Първата доза "казва: на имунните клетки – образувай клетки, които създават антитела, а втората - нека тези клетки или част от тях да останат живи и да работят по-дълго. Имунната система не може постоянно да образува клетки, това е икономически неизгодно за нашия организъм. Той трябва да знае кои са важните, точно тази е целта на една ваксинация. Има ваксини които се правят и 3 пъти и те не са малко. В този смисъл масовата ваксинация е от обществен интерес."

„Доказано е, че на 120-ия ден от поставянето на ваксината на "Модерна" хората има добър имунитет", каза още имунологът в коментар за трайността на действие на ваксините.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини