18 °C

Връчиха наградите "Читател на годината - 2020 г." в Градската библиотека "Паисий Хилендарски"

Изображение 1 от 4

    Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград връчи V-те годишни награди „Читател на годината – 2020”.

    Заместник-кметът на община Асеновград инженер Петър Петров награди най-четящите деца с грамоти и подаръци.

    „За мен е удоволствие да съм част от церемонията по връчване на наградите за "Читател на годината - 2020". Да бъдеш удостоен с това звание е голяма отговорност, но и гордост.

    Във все по-напредващото съвремие на технологии е важно да четем книги. Те обогатяват нашия свят, водят ни до непознати места, учат ни да бъдем мечтатели.

    Благодаря на екипа на Градската библиотека в Асеновград, че въпреки пандемията успява да организира различни събития, с които да мотивира малки и големи да посвещават част от времето си на книгите. Надяваме се през тази година да има възможност да бъде проведена и инициативата "Ваканция в библиотеката", която отново да изпълни залите с детски смях“, каза пред присъстващите инженер Петров.

    Победителят за 2020 г. е четвъртокласничката Елица Кимилова от ОУ „Христо Ботев”. Тя е прочела 113 книги. Момичето обича да рисува и играе, но най-важното нещо за нея е приятелството.

    Елица сподели, че когато чете се пренася в красиви и непознати светове – в дълбините на морето, в необятния космос, сред природата, а дори понякога среща и нови приятели.

    На второ място е класирана Нелина Кюрпекова. Тя е прочела 50 книги.

    На третата позиция се нареди Елмира Кадир. Момичето е ученичка в 3-ти клас на ОУ “Христо Ботев” и е прочела 42 книги. Тя обича да готви и да пее. Сред другите й любими занимания са рисуване, плетене и четене на книжки. Мечтата й е да стане лекар и да опазва природата.

    Със специалната награда „Най-любознателно дете” бе отличена Никол Руканова. Заслугата за наградата е съвместна с нейната майка. Всяка вечер тя чете на момиченцето си приказки и така заедно двете са прочели общо 77 книги. Малката Никол слуша с интерес и дори не иска да заспива, докато не чуе края на всяко произведение. Детето е в подготвителна група на ОУ “Христо Ботев”. Обича да рисува и да разглежда енциклопедии за животни.

    "Конкурсът “Читател на годината” стартира през 2016 г. Библиотечният екип на Градска библиотека “Паисий Хилендарски” – Асеновград вярва, че всяко дете приема книгата за свой приятел, с когото споделя свободното си време, и то с голяма радост и нетърпение.

    Защото книгата е магия, затворена между страниците, знание и мъдрост“, посочи директорът на библиотечната институция Милена Марковска.

    Най-четените от асеновградчани книги през 2020 г. са „Малкият принц” от Антоан дьо Сент-Екзюпери, „Приключенията на Лукчо” от Джани Родари, разкази от Елин Пелин, Йордан Йовков и Иван Вазов, „Патиланци” от Ран Босилек и други.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини