23 109 са регистрираните посещения в ГБ "Паисий Хилендарски" през 2023 г.

В началото на новата година отправяме поглед към дейността на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Асеновград, за 2023 г.

Библиотечната институция продължава да се утвърждава като културно, образователно и социално средище в града.

Библиотеката винаги е отворена към потребностите на хората и съвременните технологии и тенденции.

Регистрираните посещения за заемане на книги през 2023 г. са 23 109. Броят на активните читатели е 2028. От тях 876 са деца до 14-годишна възраст.

По професионална принадлежност, най-голям е броят на регистрираните философи, историци, педагози, филолози – 144, следвани от инженерно-техническите специалисти - 128 и учителите – 87.

Заетите от библиотеката библиотечни документи са 32 661, от които 28 650 са книги и 4004 - периодични издания.

Библиотечната статистика показва голямо разнообразие в читателските потребности и интереси.

17 405 са заеманията на художествена литература за възрастни, 7303 - на художествената литература за деца. Заетата отраслова литература за деца е 912, а за възрастни - 7041.

Най-голям е бил интересът към библиотечните документи от обществените науки (1380), следван от литературознанието (1204), философията и психологията (866), математиката и естествените науки (738).

Статистиката за най-много заемания в детския отдел на библиотеката подрежда автори и заглавия, които се изучават в училище и са част от препоръчителната литература.

Това са Марк Твен с „Приключенията на Том Сойер”, „Автобиографията“ на Бранислав Нушич, Валери Петров с „Пет приказки”, Николай Кун със „Старогръцки легенди и митове”, Станка Пенчева с „Мили бате“, Антоан дьо Сент-Екзюпери с „Малкият принц“, „Български предания и легенди”, Джани Родари с „Приказки по телефона“, Джерълд Даръл с „Моето семейство и други животни“ и т.н.

Сред най-предпочитаните детски книги се нареждат и поредицата на Джеф Кини „Дневникът на един Дръндьо“, „Хари Потър“ от Дж. К. Роулинг, „Похитителят на мълнии“ от Рик Риърдън, всички книги на Джулия Доналдсън и Дейвид Уолямс, поредицата за барбароните, Франклин и Маргаритка.

От българските автори и заглавия се класират Катя Антонова с поредицата за феята Ванилия, Милен Хальов с „Кало Змея“, Петя Кокудева, Илия Деведжиев, Юлия Спиридонова, Мая Дългъчева, Петя Александрова и др.

От изучаваните в училище български творби най-предпочитани през 2023 г. са били разказите на Елин Пелин, Йордан Йовков, следвани от Иван Вазов с „Под игото“, както и „Балада за Георг Хених” на Виктор Пасков.

Според статистиката от автоматизираната библиотечна система, продължават да са четени и Мигел де Сервантес и неговият роман „Дон Кихот де ла Манча“, „Старогръцки митове и легенди“ на Кун и Шекспир с „Хамлет“.

Класацията за най-заемани български автори от потребителите оглавява „Времеубежище“ на Георги Господинов.

След него се нарежда Мария Лалева с „Живот в скалите“ и „Пасиансът на архангелите“. Др. четени автори на 2023 г. са: Людмила  Филипова с „Войната на буквите”, Виктория Бешлийска с книгите си „Глина“ и „Сърце“, Георги Бърдаров с „Absolvo те”, Розмари Де Мео със „Стопанката на Господ“ и „Зарана“, Токораз Исто с поредицата „България”, Захари Карабашлиев с „Рана” и „Опашката”, „Жива” от Ина Ясипова, Ивинела Самуилова, Стефан Цанев, Теодора Димова.

И през 2023 г. на върха в класациите за най-четени чужди автори са: Даниел Стийл, Сандра Браун, Нора Робъртс, Лайза Клейпас, Лусинда Райли, Сара Елизабет Филипс, Барбара Тейлър-Бредфорд, Джоджо Мойс.

Непроменен е интересът към автори, като Джефри Арчър, Мери Хигинс Кларк, Дейвид Балдачи, Джон Гришам, Майкъл Конъли, Ники Френч, Джеймс Ролинс.

За поредна година сред търсените автори са и писателите от скандинавски произход с техните криминални романи и трилъри: Ю Несбьо, Юси Адлер-Улсен, Камила Лекберг, Стиг Ларшон и дебютният роман "Кестеновият човек" на Сьорен Свайструп.

Не стихва интересът към поредицата за инспектор Гамаш на канадската писателка Луиз Пени, а една от най-четената и най-търсена книга в Амазон е „Където пеят раците“ на Дилия Оуенс, по която излезе и филм.

Произведението заема X място по четения за 2023 г. Траен остава интересът към автобиографиите и биографиите на известни личности от всички области на изкуството, спорта и обществения живот.

Продължават да се радват на читателски интерес книги за самоусъвършенстване и позитивно мислене, приложна психология, медицина и здраве, спорт и пътешествия.

Посочените данни показват, че и през 2023 г. се запазва традицията да бъдат четени предимно произведенията за ученици, които са едни от най-активните потребители на библиотеката в Асеновград.

Библиотечният фонд е обновен с 2051 документа, от които 410 са постъпили, като дарение, а 600 - от реализираното на проекта „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност” към Министерството на културата (МК).

Библиотеката работи по различни програми с мрежа от партньори на регионално, национално и международно ниво.: „По-близо до книгата” – за насърчаване на четенето; „Съхраняване и популяризиране на културното наследство”; „Повишаване на екологичната култура”; „Повишаване на дигиталната компетентност”; „Развитие, стимулиране и популяризиране на доброволчеството”; „Стимулиране на ранното детско развитие”; „В помощ на безработните лица” и др.

През 2023 г. библиотечната институция в Асеновград беше място за срещи, обучения, творчески работилници, изложби, концерти и още куп различни мероприятия.

В програмата „Ваканция в библиотеката” се включиха над 230 деца, като в периода от 01.07.23 г. до 15.09.23 г. бяха проведени 21 занимания, включващи творчески работилници, игри и образователни модули.

През изминалата година са проведени и 66 интерактивни библиотечни урока на групи от детски градини и училища от града, по различни теми, в подкрепа и допълване на формалното образование.

Най-голям беше интересът към темите по програмата Детски образователен планетариум - „Пътешествие във Вселената”.

Едно от най-значимите събития за 2023 г. бе откриването на Тийн зона в библиотеката по програма на Национален фонд „Култура” (НФК).

Благодарение на реализирането на проекта по програмата, се създаде мултифункционално пространство, в което се организират и провеждат обучения, творчески работилници, срещи с автори и др., ориентирани не само към тийнейджърите.

Градска библиотека участва в Проект ADELE (Advancing Digital Empowerment of Libraries in Europe) по програма „Еразъм+“.

Целта на проекта е да насърчи  използването на цифрови технологии чрез придобиване и развитие на цифрови компетенции в областта на неформалното образование за възрастни.

През 2023 г. библиотеката беше партньор в реализирането на обучението на безработни лица по проект „Възможност за реализация” и в осъществяването на програмите от културния календар на община Асеновград - както със свои инициативи, така и като домакин на част от мероприятията – изложби, конкурси, срещи с автори и др., като е и ключов партньор на община Асеновград в реализирането на програмата „Дни на книгата” за популяризиране  и  насърчаване на четенето.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини