Стартъп за изкуствен интелект със съоснователи българи набра 2.8 милиона долара инвестиции

LatticeFlow, стартъп, който помага на екипите на AI да изградят модели на AI, които са безопасни и надеждни, е събрал 2,8 милиона щатски долара финансиране, каза един от съоснователите Мартин Вечев пред БТА. Парите са били привлечени в кръг за финансиране, воден от швейцарския фонд за дълбоки технологии btov и Global Founders Capital, най-големият високотехнологичен фонд в Европа.

LatticeFlow е отделение на Швейцарския федерален технологичен институт (ETH Цюрих) и е снован от на Павол Билелик, Андреас Краузе и българите Мартин Вечев (на снимката втори вдясно) и Петър Цанков (вляво).

Вечев каза, че са много доволни от тази първоначална инвестиция от топ европейски инвеститори. "Това ще ни позволи да се съсредоточим върху нашия продукт в продължение на няколко години и да решим основните проблеми и да окажем въздействие. След това очакваме друг, по-голям кръг за доставка на нашия продукт в целия свят", каза той.

Той добави, че безопасността на ИИ е много важна и важна тема за обществото и очакванията са напредъкът в това измерение да генерира интерес.

Основната идея на LatticeFlow е да промени начина на изграждане на следващото поколение AI системи. Ако хората трябва да използват ИИ в бизнеса си, в лекарски кабинети, по пътищата или в домовете си, компаниите и потребителите се нуждаят от системи с изкуствен интелект, на които могат да се доверят.

Според Вечев надеждният ИИ означава, че „можем математически да гарантираме, че една ИИ система прави това, което очакваме, и се държи съответно“.

Най-предизвикателният аспект в неговата област е комбинирането на изследвания и идеи от различни области на изчислителната техника, които на пръв поглед изглеждат различни, но всъщност са свързани.

Вечев е професор в ETH Цюрих. Той има докторска степен от университета в Кеймбридж и е бил член на научния персонал в Изследователски център Уотсън на IBM. Преди това Вечев е съосновател на двe отделeния на ETH, придобити от PwC и Snyk.

Цанков има докторска степен от ETH Цюрих. Преди LatticeFlow, той е съосновател на ChainSecurity, придобита от PwC. Завършва Georgia Tech с две награди за научни изследвания и е награден от президента на България за постиженията си в компютърните науки.

Вечев заяви пред БТА, че всички аспекти са важни в неговата сфера на работа. "Човек трябва да има добра идея, но също така да продължи и да постигне резултати, тъй като има много добри идеи, които никога не успяват. Това изисква упорита работа и фокус за дълъг период от време," каза той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини