Доц. Мангъров: Нещата у нас ще приключат, преди да се натуткаме с ваксините

Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни. Епидемиологично недоразумение е правенето на антигенни тестове на учителите. Напълно безсмислено е. Хвърлят се средства на вятъра.

Това заяви пред Българското национално радио доц. Атанас Мангъров, началник на COVID отделението в Инфекциозната болница в столицата.

“Това си е инфекция като всяка друга, нова. Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. "колективен имунитет", посочи Мангъров.

Няма сериозен натиск в отделението за болни от COVID-19 стана ясно от думите на Мангъров. Към днешна дата от всички 90 легла са заети 7. Сериозен натиск е имало в периода ноември-декември.

“Но никога не съм се чувствал, а и моите колеги, никога не сме мислили, че правим нещо изключително, че сме някакви мъченици на медицината…”, посочи Мангъров.

Той изрази скептицизъм относно откриването на лекарство срещу инфекцията в обозримото бъдеще. 

“По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. COVID, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време”, обясни Мангъров. 

"За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам. Което идва да ни покаже, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж. И хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия щам. При положение че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините”, смята Мангъров.

Източник: http://frognews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Фе
    фен
    1 -4
    21:26, 27 яну 2021
    Влезе в АБВ-почна да дава,прогнози.А даваме път на младите,УЖ ДЕ.
  • 2
    3,
    3,14
    4 -2
    08:29, 28 яну 2021
    В тази малка главичка има мозък колкото мозъците на министрите от ГЕРБ,партийното им бюро и 500 000 герберасти!Браво Мангър!
  • 3
    12
    123
    3 0
    12:00, 28 яну 2021
    абсолютно прав е доцента
Последни новини