Приемът на омега-3 мастни киселини може да предпазва от астма

Приемът на много храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини в детството може да намали риска от развитие на астма при хора, които носят определен ген, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Това установи проучване под ръководството на университета "Куин Мери" в Лондон в сътрудничество с университета на Бристол, университета в Саутхемптън и института "Каролинска" в Швеция.

Във Великобритания едно на всяко 11 деца се лекува за астма, като повечето случаи на заболяването се проявяват в училищна възраст.

"Астмата е най-разпространеното хронично заболяване при децата и на този етап не знаем как да го предотвратяваме. Възможно е лошото хранене да увеличава риска от развитие на астма. Затова ние изследвахме хранителните режими и след това проследихме децата с течение на години, за да установим дали ще развият астма или не", обясни проф. Сейф Шахийн от университета в Лондон.

"Не можем да кажем със сигурност, че приемът на повече риба може да предотврати астмата при децата въз основа на проучването си, но въпреки това е важно за децата да приемат повече риба", каза проф. Шахийн.

Резултатите от изследването са публикувани в сп."Юропиън респиратори джърнъл". Използвани са данни за деца, родени през 90-те години и е проследено развитието им. Анализирана е връзката между приема на риба на 7-годишна възраст и регистрираните случаи на астма при деца на възраст 11-14 години.

В изследването е установено, че повече от половината от децата са носители на сходен вариант на ген, свързан с ниските нива на омега-3 мастни киселини в кръвта. Рискът от астма при тях е 51 на сто по-нисък в сравнение с останалите.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини