12 °C

10 ползи за здравето от магнезия

Магнезият е изключително важен минерал, който има решаващо значение за поддържането на доброто здраве.

Отсъствието му се отразява пряко на мозъка, мускулите, кръвоносните съдове, сърцето и други органи и системи.

Ако страдате от недостиг на магнезий, то вероятно изпитвате някои от тези симптоми – главоболие, мускулни крампи, безпокойство, депресия, безсъние, тикове…

Разбира се, преди да посегнете към добавките, и да разчитате изцяло на тях, е добре да отхвърлите със специалист всички други възможни причини за оплакванията си. След като сте го направили и е установено, че няма обективна сериозна причина да не се чувствате във форма, можете да опитате с магнезий на таблетки или да разберете кои храни са богати на него и да ги консумирате приоритетно.

Магнезият, като добавка, се продава в различни форми, като за магнезиевият цитрат се твърди, че се разтваря и абсорбира най-лесно от тялото. Информирайте се, питайте професионалистите и винаги подхождайте критично към всяко нещо, с което храните тялото си.

Както вече казахме, магнезият има безброй ползи за здравето ни и в следващите редове ще разгледаме десет от тях. Да започваме.

10 ползи за здравето от магнезия

1. Бори се със стреса

Магнезият има благоприятно въздействие върху нервната система и е съвсем способен да предотврати тревожността, депресията и дори раздразнителността. Поддържа здравето на сърцето и артериите, които неминуемо страдат при силен стрес, особено ако е хроничен. Когато сме под въздействието на психическа преумора, нуждата ни от магнезий се повишава. Затова някои специалисти съветват да си набавяме от него повече в периоди на физическа или психическа претовареност.

2. Помага за нормализиране на кръвното налягане

Магнезият може да спомогне за нормалната циркулация на кръвта, което е и предпоставка за поддържане на нормално кръвно налягане. Този ефект вероятно се дължи и на способността му да отпуска мускулите и да се грижи за сърцето. Доброто кръвообращение е от критична важност за здравето и не бива да бъде подценявано.

3. Има противовъзпалителни свойства

Липсата на достатъчно магнезий в организма нерядко се свързва с един вид хронично възпаление в тялото. То пък от своя страна е свързано и с преждевременното стареене и различни хронични заболявания. Затова достатъчното количество магнезий може да превентира или да помогне да се редуцира този процес и организмът да е здрав и устойчив днес и за в бъдеще.

4. Участва в стотици биохимични реакции в тялото

Магнезият е минерал, който се открива в земята, морето, растенията, животните и хората. Около 60% от него се намират в костите, а останалото в мускулите, меките тъкани и в кръвта. Всъщност всяка клетка от тялото го съдържа и се нуждае от него, за да функционира правилно. Магнезият участва в над 600 реакции в тялото като: производството на енергия, формирането на протеини, движенията (контракциите и релаксацията) на мускулите, регулацията на нервната система.

5. Подпомага физическата издръжливост

Магнезият играе роля и във връзка с физическите ни активности. Някои специалисти казват, че по време на спорт, тялото ни понякога се нуждае от около 10-20% повече магнезий, отколкото в покой. Проучвания показват, че допълнителният прием на магнезий може да подобри физическата издръжливост на атлетите, по-възрастните хора и хората с хронични заболявания. В едно проучване, в което волейболни играчи приемали по 250 мг магнезий на ден, се наблюдавали подобрения по отношение на подскоците и движенията на ръцете. Разбира се, има и други проучвания, които не намират пряка връзка и полза от тази добавка при атлети с ниски или нормални нива на минерала. Така или иначе няма спор, че магнезият е полезен и ако не помогне, то няма да навреди.

6. Крие ползи при диабет тип 2

Диабет тип 2 е най-честата форма на това заболяване и се дължи на комбинация от фактори, водещи до повишаване на кръвната захар. Проучвания твърдят, че около 48% от хората с диабет тип 2 имат ниски нива на магнезий в кръвта. Това може да окаже негативно влияние върху способността на инсулина да поддържа нивото на кръвната захар под контрол. Дори има проучвания, които намекват, че хората, които не приемат достатъчно магнезий са изложени на по-голям риск от развитието на диабет. Разбира се, тук не става дума само за магнезий под формата на хранителна добавка, а за количеството приемано и чрез храната.

7. Бори се със сърдечно-съдови заболявания

Смята се, че магнезият понижава рискът от сърдечно-съдови заболявания. Проучвания показват, че повишеният прием на магнезий може чувствително да намали риска от сърдечен удар. Здравото сърце е равно на здраво тяло и добро оросяване. Няма нищо лошо от време на време да се замисляме какво хапваме и дали така си набавяме достатъчно магнезий.

8. Подобрява съня

Когато даден организъм страда от недостиг на магнезий, хормонът на съня, мелатонин, не успява да извършва правилно своята функция. Магнезият спомага за редуцирането на стреса, както вече споменахме, което неминуемо води до по-добър сън и правилно функциониране на всички естествени процеси в тялото.

9. Помага с храносмилането

Магнезият помага за отпускането на мускулите, но не само на онези, които се стараем да стегнем в залата. Той отпуска и тези в храносмилателната система. Това от своя страна спомага при облекчаването на запек, тъй като се стимулира правилното придвижване на изпражненията по хода на червата. А както знаем, редовното изхождане е важно и помага на извеждането на токсините от организма. Ако съчетаем приемането на магнезий с пиенето на достатъчно вода и здравословна храна, можем да сме сигурни, че се грижим добре за тялото си.

10 ползи за здравето от магнезия

10. Облекчава ПМС

Според специалисти съществува връзка между по-ниските нива на магнезий и предменструалния дискомфорт. Адекватният прием би могъл да противодейства на появата на симптомите или поне да намали тяхната тежест. Магнезият релаксира матката и така помага за намаляване на болките преди и по време на менструация.

Магнезият е изключително полезен дар от природата. Въпреки неговите предимства, не бива да забравяме, че е най-добре да се консултираме със специалист преди прием, защото понякога нещо безобидно като хранителна добавка или дори храна, може да доведе до проблеми, които точно нашият организъм е склонен да отключи. Когато правим всичко с мярка и се информираме, постигаме най-добрите резултати.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
06 мар 2021
Последни новини