Алпинистът Сандю Бешев представи новата си книга в Асеновград

Известният български алпинист и изследовател доцент доктор Сандю Бешев представи своята най-нова книга в Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград.

Творбата носи името Пътеводител "Олимп - Митикас - Метеора - Тасос - Ипсарио - Самотраки - Фенгари - Атон - Атос“. Книгата е 21-ва поредна за автора.

В произведението си доцент Бешев е описал пътя към покоите на Зевс в планината Олимп и нейния най-висок връх "Митикас" – 2917 метра. Там алпинистът е стъпил цели 53 пъти.

Пътеводителят разказва и за най-високите върхове на гръцките острови Тасос – "Ипсарио" (1204 метра) и Самотраки – "Фенгари" (1611 метра), както и за най-високия връх "Атос" (2032 метра) в монашеската република Атонска света гора.

Сандю Бешев е бил на 80 г., когато е изкачил за 53-ти път връх "Олимп".

Заслужилият майстор на спорта сподели спомени за Боян Петров и за спецификите, свързани с базовите лагери и подготовката на един алпинист, които не достигат до обикновения човек. Разказа и за Атанас Скатов, който преди около месец и половина загина, опитвайки се да изкачи връх К2.

Доцент Бешев скоро ще навърши 87 г. С алпинизъм той се занимава професионално от 18-годишен. Дълги години е бил преподавател в Аграрния университет в Пловдив.

Доцент Сандю Бешев е роден на 18.03.1934 г. в село Баховица, Ловешко. Образованието му е физкултура, със специалност "Туризъм и алпинизъм". От 1964 г. е заслужил майстор на спорта.

Участвал в много експедиции, а на някои дори е бил и водач. За огромния принос към алпинизма през 1984 г. е удостоен с орден "Народна Република България, II степен".

Повече от 50 години се занимава с изследване на историята и развитието на българския и световен алпинизъм.

Сандю Бешев е кръстник на повече от 15 върха и истински хроникьор на българския алпинизъм. Изкачил е над 500 върха на три континента – в Европа, Азия и Южна Америка.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини