Щабът: Третата вълна не прилича по нищо на втората (на живо)

„Третата вълна не прилича по нищо на втората, много майки и бременни жени боледуват, много млади хора са в лечебните заведения“, заяви в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Здравната система ще се справи с тази вълна, увери той. Тази вълна е по-висока от втората и като заболеваемост, хоспитализации. 70% от интензивните легла в страната са заети. 

„Продължават разговорите за осигуряване на допълнителни количества ваксини. Това стана факт благодарение и на усилията на българския премиер, който с още 5 държави поиска справедливост в разпределението”, каза още той.

Вчера е взето решение и за втора доставка на Ремдесивир, така че всички нужди на лечебните заведения ще бъдат покрити. Лечебните заведения са подготвени, подчерта министърът.

4375 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 17120 теста, показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 317 116 души. От тях активните случаи са 62 392. В болница остават 9125 пациенти, 743 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 242 311. От тях 2709 са регистрирани през изминалото денонощие. Починалите се увеличават със 106 - общо 12 413 са жертвите на болестта у нас.

71 години е средната възраст на починалите.

Активните случаи сред медиците са под 10%. При тази вълна различното при медиците е, че ваксинираните по време на първата фаза на ваксинация, сега не се разболяват и не боледуват.

На шесто място сме в Европа по заболеваемост и на второ на Балканите, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Към момента за тези 2 седмици пред нас са Естония, Чехия, Унгария, Малта и Полша. Ако позволим грубо неспазване на мерките, ние имаме възможност да удвоим два пъти и половина броя на заразените и починалите. Макар да е рано да се каже, има тенденция на постепенно задържане на цифрите, подчерта той. 

Смъртността у нас достигна 20 на 100 хиляди, което ни отрежда 4-то място в Европа и първо на Балканския полуостров. 

Броят на тестовете е към 1600 над 100 хил. население, което е малко под средното за ЕС.

Странният случай със заразените ваксинирани в дом за възрастни. Доц. Кунчев съобщи, че всички те са в много добро състояние, с леки или никакви симптоми, за разлика от неваксинираните. "Нямаме никакви притеснения за тяхното състояние", увери той. Заразата е била внесена от служител, също неимунизиран.

Обърнали сме тенденциите в желанието на хората да се ваксинират, обяви министър Ангелов. Има нови желаещи от първа и втора фаза, които досега не са искали да се ваксинират.

Създава се съвет от опитни акушер-гинеколози, каза министърът. Броят на заразените бременни и родилки се увеличава. Нямаме притеснения за тях децата, те се раждат здрави. Но ако някъде има проблеми, колегите ще могат да разчитат на компетентна помощ от този съвет.

Смъртността: България и преди ковид беше на челно място в света. Причините са сърдечно съдовите и онкологичните заболявания. Много малко от инсултите в страната пристигат в т.нар. златен час. Ще се създаде експертен съвет, който да работи по подобряване на демографските показатели. България прави под средното европейско ниво тестове, затова показателят смъртни случаи към тествани е по-висок, призна грешката министър Ангелов. Той обаче подчерта, че мястото няма значение, а как ще излезем от тази ситуация, която е трагична навсякъде. Много трудно се работи в ситуация на активно противодействие, когато хората отказват да спазват мерки, да носят маски, да спазват дистанция, обвини отново той гражданите.

У нас няма информация за евентуална връзка между диабета и преболедуването на Ковид-19. Това съобщи министърът във връзка с въпрос за публикации по света, според които коронавирусът води до развитие на диабет.

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ру
    Румен Петков
    4 -7
    11:29, 25 мар 2021
    На 6.02 почина Христо Цонков в Габрово, ваксиниран, в последствие “заразен” с Kовид. В неделя почина ваксиниран с „АстраЗенека“, отново “заразен” след имунизиране. След това с две дози „Пфайзер“ колабира и умря д-р Евгений Александров в Плевен, отново с Ковид! Във ВМА, дни наред бере душа Иван Савов, ваксиниран с „АстраЗенека“ и отново с Kовид. Ваксиниран с „Модерна“ е в тежко състояние в друга столична болница, също с Kовид. На умрелите, разбира се, не беше направена аутопсия. Държавата я нямаше.
    Продължават да пишат „Ковид“, продължават да не правят аутопсии. Даже не уточняват починалите ваксинирани. Това е цинизъм, на който е способен само онзи, дето ако му свалят пагоните, сестрите ще му бият чембери от сутрин до вечер. Това е цинизъм, който може Борисов и онова недоразумение, клечащо в кабинета на здравния министър.
    Настояваме за сериозна информационно-аналитична справка за последствията от ваксините както първа, така и втора, върху здравето на хората и публична информация за хората, които са починали след ваксиниране.
    Другото е убийство, което правят тези образи с българското население.
  • 2
    На
    Надя
    4 -7
    11:36, 25 мар 2021
    Никой друг освен тях не назовава слона в стаята, който ни гази, шепата НОЩници на царица Костадинка, заели се с вероломно престъпление срещу родината! Правят ни на олигофрени и твърдо искам да допълня и Татяна Лолова в имената които е изброил!
    Факта че медикаментите вкарват същата РНК“информация“ в тялото която търси и измамният ПСР(ако въобще търси нещо) Значи, че на ваксинирани не трябва да се правят ПСРи за да не надуват статистиката!!! Не само, че като развият остра странична реакция и влязат в болница, им пускат ПСР и надуват статистиката, ами ако починат ги пишат жертви на КОВИД1984?! Това е много долно.
  • 3
    3,
    3,14
    5 -6
    11:41, 25 мар 2021
    Скрийте се вече!И умрелите разбраха,че на 4 април трябва да гласуват колкото се може по-малко хора!Да,ама не!По-добре да умре човек от короната,отколкото от глад,ако спечелите!
  • 4
    Не
    Непукист
    4 -7
    11:52, 25 мар 2021
    Набийте ГЕРБАДЖИЙСКО-ковидните им мутри с игли от Астра Зенека и да вървят в ПМ!
    Не ни трябва свинско от Банкя и новини от НОЩ !
    На 4 април трябва да се гласува с бюлетина №4, защото само БСП може да отстрани ГЕРБ от властта и да изметем 30% гербаджийска сган, която отново се кани да управлява и граби останалите 70% българи.
    Всеки глас за БСП е глас, който ще свали мутиралия комунист-сикаджия Бойко Борисов от власт и ще го изпрати в политическото небитие.
    Друг изход няма.
    • Вс
      Все още имало майтапчии
      5 -3
      12:40, 25 мар 2021
      В бюлетина 4 в листата са агенти и пияни мотики, които още от сега се готвят да правят коалиция с Бойко и да управляват. И да видим тогава дали Велзарчо ще напусне столетницата заради боко? Политиката е ку рва!
    • Къ
      къса ни е паметта
      4 -3
      13:12, 25 мар 2021
      Забравихме бързо гладнада Луканова зима и фалита на банки и левчета с много нули при Жан Виденов! Все социализъм !
    • Ре
      ребус
      3 -2
      13:49, 25 мар 2021
      Тези дето се точат за власт и постове са гладни и много пригладнели и до следващата зима ще съсипят държавата. Да се критикува и намират грешки е най-лесно ,но да се управлява кораба в бурно море не е за всеки.
  • 5
    Ко
    КО ФАШИСТИ
    0 0
    18:29, 26 мар 2021
    Нощ-идиоти
Последни новини