16 °C

Започва цялостен ремонт на Народно читалище "Родолюбие"

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев подписа официално договор за ремонт на читалище „Родолюбие“ в града.

Ремонтните дейности се чакат от много години, тъй като читалищната сграда се нуждае от цялостно обновяване.

Ремонтът ще стане факт, след като община Асеновград спечели проект по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 г. – 2020 г.

Наименованието му е „Културна инфраструктура - обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата на читалище „Родолюбие“, гр. Асеновград“, №:BG16RFOP001-1.025-0007-C01.

Обща стойност на инвестицията е 3 222 579,71 лева. От тях 2 441 335, 69 лева са безвъзмездна финансова помощ и 781 244,02 лева - съфинансиране от община Асеновград, чрез финансов инструмент.

Срокът за реализация на всички дейности по проекта е 30 месеца.

Проектът предвижда обновяване, подобряване на функционалността и повишаване на енергийната ефективност на Народно читалище „Родолюбие“ в Асеновград.

Планирана е подмяна на съществуваща амортизирана дограма и доставка и монтаж на нова енергийноефективна такава.

Ще бъде положена вътрешна топлоизолация по външни ограждащи стени.

В проекта е включена подмяна на част от съществуващите покривни покрития с ТИ панели с минерална вата.

Предвижда се смяна на ВиК-инсталация (вътрешно сградна) и ремонт на съществуващи санитарни възли и изграждане на нови.

Ще бъде подменена и електроинсталацията, като ще се въведе енергоспестяващо осветление, структурно окабеляване и сигнално-охранителна инсталация.

Сменени ще бъдат системата за пожароизвестяване и пожарна безопасност, мълниезащитната и заземителна инсталации.

Ще се модернизира климатичната инсталация, като ще се подменят отоплителната и вентилационната системи.

Предвиден е ремонт на зрителната зала, смяна на настилки и осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение и други.

По проекта ще бъдат доставени и монтирани специализирани машини, съоръжения и оборудване. А именно: сценично осветление, пулт за осветление и различни типове прожектори, портален осветителен мост, ръчни подемници за декори, панорамни подемници, нови театрални столове, завеси, озвучителни тела, цифрова микрофонна система, оборудване за апаратна, подемници и ръкохватки за хора с увреждания и други.

Освен строителните и монтажните работи (СМР) и доставката на съоръжения и оборудване, в проектното предложение са заложени и дейности за управление на проекта, авторски надзор, строителен надзор, въвеждане в експлоатация, информация и публичност, както и независим одит.

Основните цели, които са поставени, са: постигане на съвременните критерии за енергийна ефективност; подобряване условията за културен живот в Асеновград; подобряване на микроклимата в сградата; постигане на оптимални работни температури; повишаване ефективността на творческия и трудовия процес; подобряване на противопожарната безопасност и сигурност на режима за достъп; подобряване на акустиката на зрителния салон; подобряване комфортът на посетителите; подобряване достъпа за лица в неравностойно положение; целогодишно използване на сградата и разнообразяване на дейностите на читалищния дом, чрез подобряване на средата.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини