25 °C

Кметът Грудев:Благодаря Ви, че духът на Асеновград е жив, че стъпките не стихват

Слово на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев по повод Празника на града :

Уважаеми съграждани, скъпи гости,

С особено вълнение стоя днес пред Вас, защото Ви виждам, защото сме заедно.

Измина една тежка и много трудна година, в която всеки един от нас беше изправен пред жестоките изпитания на времето.

Година, в която страшната болест ни отне близки и приятели. Отне ни безгрижните срещи и човешките усмивки.

Скрихме се зад маските, за да предпазим другите. Не виждахме близките, за да покажем, че ги обичаме.

Трябваше да се ограничим в срещите, за да оцелеят хората. Забравихме смеха, прегръдките, сърдечните поздрави.

Решихме търпеливо да изчакаме и да преглътнем ужаса от загубите. Тревожното мълчание сякаш стана наше обичайно състояние.

Приехме случващото се като изпитание. Болестта беше нашият житейски урок, даден ни от съдбата, за да се вгледаме  в себе си, да забавим забързаните дни и да оценим момента на чудото живот.

Може би, имахме нужда точно от това – да осмислим ценностите си, да пренаредим приоритетите си и да се вгледаме в семействата си.

Бяхме загубили смисъла да благодарим, да показваме уважение и да общуваме. Бяхме приели срещите, разговорите, близките си като даденост, която изначално притежаваме.

Но изпитанието, което дойде, ни припомни, че трябва да ценим лекарите, да уважаваме учителите, да обичаме хората.

В най-хубавия подарък се превърнаха прегръдката с приятел и подадената ръка от любим човек.

Сякаш болестта ни накара да се вгледаме в минутата, в детайлите и в истинските стойности. Забелязахме душата и загърбихме материалното.

Всеки от нас се опитваше да спаси и да запази близките си, да възпита децата си и да съхрани ценностите.

Преглътнахме материалните загуби, ръкопляскахме на лекарите и подкрепяхме учителите. Молихме се на Бога и пожелавахме „здраве“, но от сърце, защото осъзнахме стойността му едва когато го загубихме.

Днес сме различни – малко по-смирени, но и по-мъдри. И най-важното е, че сме заедно, че сме тук.

А има ли нещо по-хубаво от споделеното щастие, от усмивката на ближния, от топлата длан на приятеля? 

Днес е нашият ден, празникът на нашия град. Всички ние бяхме заедно и в бедата, но и сега, в радостта на празника, вярващи в доброто и търсещи щастието, даващи любов и чакащи топлина.

И сякаш възкръсваме за новото начало. Вярваме, че страхът отмина, че светлината победи, за да погледнем отново с надежда към спокойното утре.

Асеновград е богоизбрано място – и с хората, и с природата. Всички ние сме обединени от идеята за святото минало на нашите предци, от гордостта на красивата Асенова крепост, от неповторимия хлад на чудния вечерник.

Знаем, че живеем в райското кътче на земята, която е наследила силата на древните българи и мъдростта на историята. Учим се, променяме се, пътуваме по света, но винаги се завръщаме към това свещено място, което кара хилядите ни сърца да бият в едно.

Градът ни е пример за етническа и религиозна толерантност, за единност и споделеност, защото знаем, че нещото, което е по-силно от всяко разделение, е човечността.

Последната една година ни показа, че само обединени можем да победим. Доказа ни, че силата ни е в заедността и общата кауза. И победихме. Защото мъдростта не допуска разединението, а осъзнато ни показва, че пътят напред е възможен само когато е общ.

Щастлив съм, че сме заедно, че нашите единни стъпки ще бъдат следите, по които ще вървят и нашите деца, защото няма по-голямо щастие от това, да покажем на бъдещето, че пътят нагоре, към Асеновата крепост, е пътят към историята и споделеността.

Идното поколение трябва да види и добрия пример, достойния избор. А това сме всички ние, които сме тук, от които зависи да запазим духа на Асеновград – онзи дух, който ни кара да тръгваме от подножието на реката към върха.

Всеки ден, неуморно, заедно да го изкачваме, да стъпваме на историческите камъни и да гледаме отгоре сиянието на Божествения град.

Почувствали гордостта и окрилени от гледката, отново се завръщаме към обичайното долу, но знаем, че утре отново ще тръгнем нагоре по пътя към историята.

И градът ни е жив, защото има стъпки, защото има връх, към който се стремим – заедно, за да бъде изкачването леко.

Благодаря ви, че духът на Асеновград е жив, че стъпките не стихват!

Да бъдем!

Честит празник, Асеновград!

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 17.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
17 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
17 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
17 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
17 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
17 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
17 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
17 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
17 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
17 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
17 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
17 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
17 юни 2021
Последни новини