Най-малката крава в света е висока едва 51 см

Хиляди посетители се стичат в малка ферма в Бангладеш, за да видят коя може да бъде най-малката крава в света, според новинарските съобщения.

Напоследък Рани, напълно израснала 23-месечна бутанска крава, привлича тълпи въпреки местните ограничения на COVID-19. "Никога през живота си не съм виждала подобно нещо", казва една от тях - Рина Бегъм, пред BBC News.

Рани наскоро се превърна в сензация в социалните медии и е в процес на потвърждаване от световен рекорд на Гинес като най-ниската крава в света, според BBC News.

Рани е висока само 51 сантиметра, което означава, че след като нейните измервания бъдат потвърдени, тя лесно ще счупи рекорда, поставен от Маникам (61 см), вехурска крава в Индия, която е настоящата световна рекордьорка на Гинес. Освен това е доста лека, само на 26 килограма.

И така, защо Рани е толкова малка?

Един от факторите за ръста на Рани е нейната порода. Бутанските крави, подобно на кравите вехур, обикновено се наричат ​​крави джуджета, тъй като индивидите от тези породи са малки. Породите крави джудже често се развъждат поради способността им да дават големи количества мляко, без да се изисква много храна. За породите крави джудже климатът може да играе роля в развитието на животните. Според изследване, проведено от Университета за ветеринарни и животински науки в Керала и представено на Международната конференция "Стъпки към устойчиво животновъдство" през 2016 г., вехурските крави притежават така наречените термометрични гени, които изглежда спират растежа им в горещ климат. Тези гени са благоприятни сред породите, живеещи в тропически климат, тъй като по-малкият размер вероятно помага на кравите да издържат на екстремни горещини, пише Live Science.

Но Рани е специална, тъй като е особено малък пример за особено малка порода, което предполага, че се дължи на още нещо освен нейната порода.

Според Саджихул Ослам, главният ветеринарен лекар на правителството на Бангладеш за региона, в който живее Рани, заяви пред Франс прес, че Rani е продукт на "генетичен инбридинг" и е малко вероятно да стане по-голяма. Коби Ръдърфорд, сътрудник на Държавния университет в Мисисипи по говедовърство, пише в изданието за 2015 г. "Говедовъден бизнес в Мисисипи", кравите обикновено се развъждат във фермите чрез използването на техника, при която един бик опложда много поколения крави. Докато тази форма на инбридинг има тенденция да запазва и подчертава желаните черти, тя може също така да даде някои нежелани черти, като джуджетата.

През 40-те и 50-те години на миналия век една форма на джуджете, стана често срещана сред кравите от Херефорд в САЩ. Оказало се, че е автозомно-рецесивна черта - тоест ген, който трябва да бъде предаден от двамата родители, за да бъде изразен при потомство. Това се превръща в проблем, когато бик се чифтосва със собствените си дъщери, както често се практикува, според информационен лист за инбридинга на говеда за Държавен университет в Оклахома

Няма начин да разберем със сигурност дали инбридингът напълно обяснява размера на Рани. В крайна сметка нейният рекорден размер Рани може да е резултат както от инбридинга, така и от генетиката на конкретната й порода.

Собственикът на Рани, Кази Мохамад Абу Суфиан, казва пред Washington Post, че Рани е толкова плаха, колкото и очарователна. Когато не позира за снимки с новите си фенове, тя предпочита да прекарва голяма част от времето си сама, като пасе далеч от други крави във фермата. Иначе, съобщава Абу Суфиан, Рани е напълно щастлива крава джудже, която обича да тича "толкова бързо, колкото зайците, които имаме във фермата".

Коментари в сайта

Последни новини