Най-възрастния участник в Дунав Ултра е 77-годишният Николай Габровски

Най-възрастен участник в тазгодишното издание на Дунав Ултра е 77-годишният Николай Габровски от Русе, съобщи за БТА Борис Бегъмов, организатор на велопохода. 150 велосипедисти от България и Румъния днес за осма година стартираха от Видин, за да изминат разстоянието от 700 км от веломаршрута Дунав Ултра.

Стартът бе даден пред един от символите на Видин - 130-годишната сграда на драматичния театър в крайдунавския парк. Крайната точка на похода е с. Дуранкулак, Oбщина Шабла. Маршрутът Дунав Ултра е най-популярният туристически веломаршрут на Балканите и няма състезателен характер, допълни Бегъмов.

Първи тръгнаха велосипедистите, сред които и едно дете, които ще опитат да стигнат до крайната точка за под 48 часа, а след тях потеглиха и останалите велосипедисти, които ще преминат през 16 контролни точки.

Събитието е индивидуално предизвикателство за всеки участник или екип. Маршрутът преминава през 110 населени места, представяйки специфичната природа около Дунав и Добруджа, историческите забележителности, местната кухня и традиции.

В каузата за популяризиране на региона са се включили над 250 партньори - общини, хотели и къщи за гости, заведения и други обекти по поречието на Дунав и Добруджа, каза още Борис Бегъмов.

В периода между 3 до 12 септември в някои предварително избрани населени места ще бъдат издигнати официални Дунав Ултра флагове с имената на села и градове, а участниците ще споделят снимка от Контролните точки, популяризирайки забележителностите в Дунавския региона. Флаговете днес се издигнаха във Видин, предстои да се развеят в Оряхово, с. Лесковец, с. Крушовене, Никопол, Белене, Две могили, с. Сребърна, Силистра. Генерал Тошево и в района на плаж Дуранкулак, където е крайната точка на маршрута Дунав Ултра с излаз на Черно море, каза още преди старта Борис Багъмов.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини