Държавните и общински администрации изпълнили 33% от препоръките на Сметната палата

Сметната палата прие докладите за резултатите от осъществения контрол за изпълнението на препоръките по седем одита на изпълнението, съобщиха от Палатата. С одитите са обхванати области от голямо значение за живота на гражданите и изпълнението на препоръките, дадени в резултат на тези одити, може пряко да допринесе за подобряването на публичните дейности и услуги в тези области.

От Палатата са установили, че одитираните организации са изпълнили общо едва 33 на сто от препоръките, които Сметната палата е дала при седемте одита на изпълнението. Съгласно чл. 50, ал. 3 от Закона за Сметната палата, при неизпълнение на препоръките Сметната палата има право и изпраща доклади с предложения за предприемане на действия до Народното събрание, Министерския съвет или на общинския съвет, а на основание чл. 60 от същия закон - оповестява неизпълнението на препоръките чрез интернет страницата си.

При проверките за изпълнение на препоръките е установено, че при одита "Ефективност на дейността по събиране на публичните държавни вземания в Националната агенция за приходите" за периода от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2016 г. на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите са дадени единайсет препоръки, от които изцяло са изпълнени две. Срокът за изпълнението им е бил 31 декември 2020 г. По одита "Ефективност и ефикасност на мерките, предприети от националните и местните власти за борба срещу основните източници на замърсяване на атмосферния въздух в големите градове" за периода от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2016 г. от дадените двайсет и четири препоръки, са изпълнени петнайсет. По одита "Оптимизиране на транспортната свързаност на областите в Северозападния регион" за периода от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2016 г. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията от пет препоръки не е изпълнил изцяло нито една. Изпълнителният директор на

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" от три препоръки е изпълнил една.

Сметната палата е дала 3 препоръки на всеки от кметовете на проверените 19 общини, от тях само 3-ма или 17 на сто са изпълнили всички препоръки. Девет общини - 50 на сто от проверените, не са изпълнили нито една препоръка. Срокът за изпълнението на препоръките е изтекъл в края на 2018 г. Само Община Троян е уведомила Сметната палата за предприетите действия.

По мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 за периода от 1 януари 2015 г. до 30 юни 2017 г. на министъра на земеделието, храните и горите и изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, са дадени десет препоръки, изпълнени са две. По "Ефективност на управлението на мрежата НАТУРА 2000 с цел защита на околната среда и местното население в зоните от мрежата" за периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2018 г. от дадените на министъра на околната среда и водите девет препоръки, изцяло са изпълнени две. Към министъра на земеделието, храните и горите препоръките са две, едната е изпълнена. Срокът е бил 31 декември 2020 г. Все още предстои разработването на Национален план за опазване на биологичното разнообразие 2021-2024 г., посочват от Сметната палата. Предвид забавянето на нормативни промени, е взето решение в спешен порядък да бъде възложено разработването на подробни и специфични за защитените зони цели, които да се използват за разработването на плановете за управление на защитените зони.

По "Условия за балансирано и устойчиво регионално развитие" за периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2016 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството са дадени седем препоръки, от тях е изпълнена една. Срокът за изпълнение на препоръките е бил до 31 декември 2019 г. Министърът не е уведомил Сметната палата за предприетите мерки.

По "Прозрачност и публичност в дейността на държавната администрация и достъп до обществена информация" за периода от 1 януари 2016 г. до 30 юни 2018 г. от дадените осем препоръки към министър-председателя, са изпълнени шест. От десет препоръки към председателя на ДАЕУ, осем са изпълнени.

Срокът за изпълнение на препоръките е до 30 юни 2020 г. за министър-председателя и до 31 март 2020 г. за председателя на Държавната агенция "Електронно управление". Сметната палата е уведомена с писма за предприетите действия.

С одита и изпълнените препоръки е допринесено за подобряване на прозрачността на администрациите. В 12 министерства, или 70 на сто от проучените административни структури, са определени ред и отговорни длъжностни лица по публикуване на обществена информация. В три министерства или 18 на сто, в хода на одита са предприети действия за създаването на вътрешен ред. Не е изпълнена препоръката, с която се цели осигуряването на своевременна и адекватна организация за докладване на информацията за повторно използване, предоставяна от организациите от обществения сектор.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини