Под 1% са положителните тестове в Гръция, противниците на ваксините намаляват

Само осем на сто от гражданите в Гърция се обявяват за противници на ваксините, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Елефтерос типос", цитирайки резултати от национално социологическо проучване на Фокус Бари (Focus Bari). Според анкетата 81 на сто са гърците, които са се ваксинирали или планират да го направят. През юни месец този процент е бил 62 на сто.

11 на сто от анкетираните не са решили дали ще си сложат ваксина. Процентът на тези, които са противници на ваксинацията и не обмислят поставянето на ваксина, е 8 на сто.

В периода януари - февруари процентът на противниците е бил 20 на сто. Месец по-късно е намалял до 15 на сто, през юни - е достигнал нива от 13 на сто.

Свиване се наблюдава и при процента на колебаещите се - през февруари те са били 43 на сто.

Според официалните данни, публикувани на Интернет страницата на министерството на здравеопазването, към 27 октомври поне една доза ваксина са получили 6 618 445 души. Напълно ваксинирани са 6 356 674 души. Над триста хиляди са получили трета доза.

Някои райони обаче изостават във ваксинационния процес, коментират гръцките издания. Такава например е ситуацията в Северна Гърция, където са ваксинирани по-малък брой хора, което в съчетание с разрастване на пандемията буди притеснения сред специалистите.

Агенция АНА-МПА публикува данни, според които в последната седмица положителните тестове са под един процент. В периода 18-24 октомври в страната са направени 1 393 526 лабораторни теста като при тях процентът на положителни е 1,61 на сто. При тестовете за самодиагностика, които са 1 831 691, процентът е 0,36 на сто. Като се вземат предвид всички изследвания положителните проби са 0,7 на сто, отбелязва агенцията.

С 3,8 на сто са скочили новите случаи във възрастовата група 4-18 години. За разглеждания период те са били 5970 или 27 на сто от всички случаи. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини