Загадъчен водовъртеж се появи край шотландския бряг на Хелоуин

Пол Йънг снимал с дрон кадри от природата на плажа Ленделфут в Южен Ейршир в края на октомври.

Кадрите от дрона го озадачили. На тях се виждал огромен водовъртеж с буйна вода и дълга пенеста "опашка" в морето край брега.

Пол качил снимки и видеоклипове в социалните мрежи и помолил потребителите за обяснение на необичайния феномен. Кадрите от водовъртежа бързо станали вирусни и стигнали до Шотландската агенция за опазване на околната среда. От агенцията имали обяснение - причината за това явление е скорошният проливен дъжд.

От агенцията съобщават, че това е стандартно разрешеното изхвърляне на пречистения филтрат от депото Straid Farm. Когато дъждовната вода влезе в контакт с отпадъци в депото, тя се събира в отделни отсеци и преди да бъде изхвърлена в околната среда, трябва да бъде пречистена в специални филтри.

Това, което дронът е заснел, е изхвърлянето на пречистена вода от филтъра. В последните дни на октомври в района паднаха много валежи и затова изхвърлянето на вода в морето е толкова мощно и ефектно. Експертите уточняват, че при нормални условия този процес е почти незабележим.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини