Румен Петков: Голяма част от обвиненията на новите министри са кухи

Трябва да разберем, че когато с широка ръка и ясно съзнание отправяме обвинения, съществуват възможни заплахи – какво казва обществото, европейските партньори, дали не се действа популистки и дали не замита прокуратурата. Голяма част от обвиненията , които се повдигат от сегашните управляващи, са кухи. Така Румен Петков коментира пред БНТ1 повдигането на обвинения срещу бивши министри от предишното правителство.

„И Москва, и Брюксел не вярват на сълзи и хленч”, допълни Петков. БСП е заинтересована да се направи такава проверка, – коментира Петков.

Що се касае до думите на финансовият министър Симеон Дянков, че не е допуснал осъществяването на пряка връзка между информационните системи на митническите и данъчните служби, Петков посочи, че митниците и данъчните са във финансовото министерство. Няма как да съм възпрепятствал връзката между тези две институции, защото те са под надзора на друго министерство. „Ще съдя този лъжец и клеветник”, – категоричен бе Петков.

Разбира се, че трябва да се направи проверка във всяко едно от ведомствата, от министерствата, но не бива да говори изпълнителната и законодателната власт от името на съдебната система, каза още Румен Петков. Той допълни, че се създава впечатлението, че „изпълнителната власт и някои от народните представители се опитват да притискат съдебната система или в случая прокуратурата за повдигане на обвинение”.

„Аз твърдя, че голяма част от обвиненията са кухи, като изхождам от обвиненията по мой адрес”, – посочи още Петков. Той изрази мнение, че всъщност „много хора подценяват ръководството на прокуратурата и специално главния прокурор”. По отношение на Борис Велчев народният представител коментира, че Велчев „е много волеви човек и няма да допусне такъв тип вмешателство, който да създаде впечатление за подчинимост на прокуратурата.”

Що се касае до кметските избори, бившият вътрешен министър коментира, че Георги Кадиев е подготвен човек, и може да бъде добрия кмет на София, а със същата сила това важи и за Петър Курумбашев.

Източник: news.pressclub.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини