Признаването на самопровъзгласилите се донбаски републики би довело до "политическа катастрофа", каза Шолц след среща с Путин

Путин свърза въпроса за признаването на ДНР и ЛНР с изпълнението на Минските споразумения от Киев.

Руският президент Владимир Путин каза на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц, че Държавната дума, поискала от него да признае ДНР и ЛНР, се ръководи от общественото мнение и по-голямата част от руснаците симпатизират на жителите на Донбас. Той изрази надежда, че Франция и Германия ще повлияят на Киев да изпълни Минските споразумения. Путин отбеляза, че все още е възможно да се реши проблемът с Донбас чрез прилагането на Минските споразумения.

"Ще изхождам от факта, че трябва да направим всичко, за да решим проблема с Донбас, но да го направим преди всичко въз основа на възможностите за изпълнение на Минските споразумения", каза президентът.

Това, което се случва сега в Донбас, Путин нарече "геноцид". Той обяви частично изтегляне на войските от граничещите с Украйна територии и каза, че Русия ще продължи да действа според плана, въз основа на реалната ситуация на място. Германският канцлер нарече това добър знак и изрази надежда за "продължаване на тенденцията".

Според Шолц признаването от Русия на ЛНР и ДНР би било нарушение на Минските споразумения и би довело до "политическа катастрофа". Германският канцлер каза също, че всички страни, включително украинският президент Владимир Зеленски, трябва да се придържат към споразуменията от Минск.

Припомняме, че днес Държавната дума одобри предложения от Комунистическата партия на Руската федерация апел до президента на Русия относно необходимостта от признаване на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин оправда това решение с факта, че Украйна не спазва Минските споразумения. Украинското външно министерство заяви, че ще разглежда признаването на ЛНР и ДНР като оттегляне на Русия от Минските споразумения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини