Зеленият сертификат пада на 3 стъпки

Министерство на здравеопазването обяви нов план за епидемичната обстановка и справянето със здравната криза. На три стъпки, първата от която влиза в сила от 24 февруари, ще отпадне зеления сертификат, но ще се въведат и други мерки. Министър Асена Сербезова отрече решението за отпадане на сертификата да е взето предвид протеста на "Възраждане", който е организиран за сряда, 23 февруари. Следим комплекс от показатели, увери Сербезова. 

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев посочи трите етапа:

От 24 февруари се дава възможност за посетителите в заведения да не се изисква зелен сертификат. Остава обаче в сила изискването за зелен сертификат за персонала.

Също така в центровете за обучение и подкрепа ще могат да се събират деца до 12 в група.

Втора стъпка се очаква да бъде направена на 5 март - тогава за посещения без зелен сертификат се отварят за посещение и други обществени дейности и услуги. Тук обаче остава отново изискването персоналът да има сертификат.

Присъствените и групови занимания с деца ще се провеждат без ограничения, но при спазване на дистанция и дезинфекция.

Ще може и да се смесват паралелки ученици.

Също така граничният здравен контрол става според цветовите зони, като отпада тъмночервената зона, т.е. ще може да се влиза в страната от всяка една държава в света след представяне или на сертификат за ваксинация или отрицателен ПСР тест.

Третата стъпка е от 20 март, когато посещенията на дейности и услуги ще става без ограничения и без изисквания за зелен сертификат. От тогава зеленият сертификат ще важи само за пътуване в чужбина, където това се изисква, заяви Ангел Кунчев.

Предвижданията на експертите са маските в закрити помещения и в градския транспорт да отпаднат възможно най-късно, тъй като реално това е нещото, което ни предпазва, обясни главният здравен инспектор.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Му
    Мунчо
    8 0
    22:35, 21 фев 2022
    "Предвижданията на експертите са маските в закрити помещения и в градския транспорт да отпаднат възможно най-късно, тъй като реално това е нещото, което ни предпазва, обясни главният здравен инспектор."
    След като маските пазят, защо принуждавате хората да се "ваксинират" и въведохте зеления парцал, АААА?????
    • До
      доктор ОХ Боли
      2 0
      00:47, 22 фев 2022
      По интересно е как правителството ще падне в най-скоро време и Радев и Борисов ще си стиснат ръцете се едно нищо не е било и за ужас на всички архитекти на сегашния модел на управление !
Последни новини