В ЕС се засича целенасочена дезинформация за пандемията и за войната в Украйна

В ЕС се засича целенасочена дезинформация за пандемията от ковид и за войната в Украйна, посочи днес пред Европейския парламент евродепутатът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия), която изготви доклад за външното влияние.

По нейните думи "пропагандната машина на (руския президент Владимир) Путин" работи в Европа, за да оправдае войната в Украйна, но не от 24 февруари, а от десетилетия, в опит да разедини европейските общества. Тя добави, че външното влияние в ЕС се изразява в дезинформация, кибератаки, влияние над общественото мнение в социалните медии, тормоз над журналисти, неясно финансиране за партии.

Калниете предложи да се въведат задължителни европейски правила за алгоритмите в интернет, да се премахват акаунти, които отричат или оправдават войната и престъпленията срещу човечеството. Тя настоя европейските медии да увеличат съдържанието на руски и украински език, както и четирикратно да се повишат средствата, които ЕС отпуска за независими медии в чужбина.

По нейните думи трябва да се наложат санкции за замесените в кибератаките срещу Украйна. 

Нашите пари се използват за финансирането военната мощ на Путин, която сега служи за избиването на невинни украинци. Ако не спрем този поток от злато, ще заслужаваме всички последици, обобщи Калниете.

Източник: БТА

Коментари в сайта

Последни новини