Сирени и експлозии в Киев, Лвов и други градове в Украйна

Сирени се чуха малко след 3 часа тази сутрин в Лвов, който е разположен в западната част на Украйна, съобщава АП.

Според съобщения на журналисти там в момента се включват въздушни сирени, които показват, че цивилните граждани трябва да се укрият в подземни бункери в случай на въздушни атаки от Русия.

Само преди два дни военната база Яворов край града, недалеч от полската граница, беше ударена с няколко руски крилати ракети, при което загинаха най-малко 35 украински войници.

По непотвърдена все още информация взривове е имало в околностите на Лвов.

Тревожна е била нощта в района на Николаев. Ракетна атака е имало край Никопол, но няма пострадали хора. Обстановката в района е напрегната, но стабилна и контролирана, на територията няма вражески войски.

Взривове и експлозии се чуват рано тази сутрин в Днипро, Харков и Киев. Въпреки присъствието в столицата на трима европейски лидери - премиерите на Полша, Словения и Чехия, които пристигнаха в Киев с влак в знак на съпричастност с украинския народ, и се намират там, атаката към града продължава.

В Киев в резултат на сутрешния обстрел са пострадали два жилищни блока. Според Главната дирекция на Държавната служба за извънредни ситуации в Киев, на 16 март в 06:16 часа е съобщено за срутване в 12-етажна жилищна сграда в квартал Шевченко. В резултат на попадение на осколки от снаряди, сградата има разрушения на 12-ия и техническия етаж, а съседната 9-етажна сграда също е частично пострадала.

В Киев е в сила комендантски час от 20 до 7 часа. Метрото не работи, а функционира само като укритие.

В Харков през нощта, около 3 часа, руски снаряди са разрушили училище - триетажна сграда с площ 800 кв. м. Пострадал е един човек.

За първи път в Запорожие са били бомбардирани цивилни обекти. Ракети са ударили жп гара Запорожие II. По предварителни данни няма загинали. Втора ракета е долетяла в района на Ботаническата градина в града.

Украинските медии съобщават и за голям взрив в село Мирне, западно от Одеса.

Около полунощ руски кораби стреляха по украинския бряг край село Тузла в Одеска област, съобщи във Фейсбук съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Геращенко.

Бил е извършили ракетен и артилерийски обстрел по украинския бряг с "огромно количество боеприпаси от голямо разстояние. Искаха да тестват бреговата отбранителна система. Не постигнаха резултат", пише Геращенко. Той допълва, че не е имало опити за десант на войски.

Под атака продължава да е и Мариупол, който от десет дни е под пълна обсада, без електричество и вода, а и без възможност цивилното население да се евакуира. Към Мариупол са били изстреляни ракети от руски военен кораб.

Украинският министър на вътрешните работи Денис Монастирски заяви, че разчистването на мините в зоните на бойните действия може да отнеме няколко години след приключването им и че Украйна неизбежно ще се нуждае от помощ от други държави.

"Възстановяването на какъвто и да е обект е невъзможно без етапа на разминиране", цитира Монастирски, цитира BBC. "Очевидно е, че това, с което разполагат украинските спасители, не е достатъчно, за да се справят в краткосрочен план. Ето защо нашите колеги вече подготвят такава помощ - всъщност мащабен десант на спасители от всички страни, включително Европейския съюз, САЩ и Великобритания."

Пентагонът снощи потвърди, че руските войски продължават да имат незначителен напредък на терен в Украйна, 20 дни след началото на инвазията им. Военният конвой, който се придвижва към Киев, остава на около 20 км от столицата.

И вчера се проведоха преговори между руската и украинската делегации за постигане на някаква договореност. Не беше съобщено за постигнат конкретен резултат, въпреки намеците за някакви положителни стъпки. Днес преговорите продължават.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини