Читалища в Асеновградско участват в преписа на "История Славянобългарска"

Три читалища от община Асеновград се включват в съвместна инициатива.

През този месец НЧ " Христо Ботев" от село Новаково, НЧ " Христо Ботев" от село Червен и НЧ "Никола Й. Вапцаров" от село Мулдава ще участват в преписа на "История Славянобългарска" на Паисий Хилендарски.

Родолюбивата идея, подета в старозагорска област, е на Комитет "Приятели на Зографски манастир".

Инициативата е свързана с отбелязването на 300 години от рождението на Паисий, 260 години от написването на книгата, с която се поставя началото на българското Възраждане, и 60 години от канонизирането на отец Паисий за светец.

Страниците от преписа на „История Славянобългарска” са разпределени между читалищата, за да бъдат преписани и оформени в книга.

На 16.06.22 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора ще бъде номиниран най-добрият препис.

Всички желаещи да се включат в преписа могат да посетят посочените читалища, където ще получат подробна информация за инициативата.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бе
    БЕЛОМОРКАНАЛ
    0 0
    13:27, 10 апр 2022
    Преписването на *****, написани по поръчка за скотове, за да им се изсерат в кухите кратуни, е тъпа идея :)
  • 2
    Бе
    БЕЛОМОРКАНАЛ
    0 0
    13:32, 10 апр 2022
    Единствените славяни са беларусите, словаците, словенците. Маскали, хузари са хазарски нагли и нахални прасета бълнуващи за г-ород данск-е. Гюбретата сте хунски ци гани от монголия/булган. Царя честити симеончо, дето ви направи златен век, жи вотни и след него си бърсахте... С книгите, а сега щеше да ви оправи за 800 дена си знаете, какъв е, нали? Ама в лай няната "история", май е пропуснато? :) та какво точно ще преписвате бе мало умници!
Последни новини