Пасажер без опит приземи самолет

Самолетен инцидент завърши благополучно във Флорида, съобщава CNN. 100 км преди кацането командирът на самолета Cessna 208 загубил съзнание. След като пилотът спрял да комуникира с авиодиспечерите, те обявили тревога, но най-лошото тепърва предстояло. С тях се свързал един от пътниците - Дарън Харисън, и докладвал за ситуацията.

Авиодиспечерът и сертифициран полетен инструктор Робърт Морган поел ангажимента да обясни на пасажера как да направи аварийно кацане. "Той беше много спокоен", казва Морган. "Той каза: "Не мога да летя. Не знам как да спра това нещо, ако се приземя на пистата."

Самият Морган никога не е летял с този модел Cessna. Наложило се да намери и прегледа контролното табло на самолета за минути. Стъпка по стъпка той повел Дарън към кацане.

Морган взел ключово решение да насочи самолета към най-голямото летище в района, като помогнал на пасажера да приземи самолета на 8 мили от Palm Beach International, който има широка писта.

Според Морган кацането е било 10 точки от 10. "Тогава си помислих, че ще се разплача, защото адреналинът в кръвта ми скочи", казва Морган. "Бях много щастлив, че никой не пострада. Други пилоти, наблюдаващи ситуацията, бяха слисани."

След кацането пилотът е откаран в болница, а Морган лично посрещнал своя ученик, който го прегърнал и благодарил на своя ментор.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пи
    питагор
    0 -1
    09:14, 16 май 2022
    Какъв е тоя капитан на кораб който е откаран в болница а в цялата статия се говори за самолет. Не ползвайте тоя гугъл транслейт намерете си някой дето горе долу назнайва чужди езици все пак имате там в Хаскуу изикова гимназия дайте някой леФ на някой ученик да ви превежда ни съ излагайте
Последни новини