Русия обяви, че е задържала терористи за взривовете в Крим

Федералната служба за сигурност на Русия обяви в сряда, че е арестувала шестима членове на група, извършила взривовете в руска военна база в Северен Крим във вторник.

Арестите са извършени в Джанкой, където се намира взривената база, и в Ялта, съобщи пресслужбата на организацията, цитирана от руската агенция "Интерфакс".

Задържаните са руски граждани. Във вторник Москва обяви, че за разлика от други експлозии в руски военни бази в Крим, акцията в Джонкой, където бяха взривени боеприпаси, са умишлени и извършени от саботьори.

"Федералната служба за сигурност на Руската федерация продължава системна работа по пресичане на дейността на структурите на международната терористична организация "Хизб ут-Тахрир ал-Ислами" (забранена в Русия с решение на Върховния съд на Руската федерация през 2003 г.)", се казва в съобщението на ФСБ, която правоприемник на КГБ.

Според ФСБ членовете на терористичната група са кооридинирали действията си с "емисари, пребиваващи в Украйна" и са "извършвали целенасочена работа за разпространение на терористична идеология на територията на нашата страна".

Групата е вербувала на конспиративни срещи, "жители на Русия измежду местните мюсюлмани" зе свои членове.

Съобщава се, че при арестите са иззети "забранени в Русия пропагандни материали", както и "комуникационно оборудване, електронни носители, използвани от тях за извършване на терористична дейност".

Междувременно властите съобщават, че експлозиите на амуниции във военното подделение край Джанкой продължават, повече от 24 часа след инцидента. Те са вече единични. Работата на сапьорските екипи на мястото продължава, съобщава "Интерфакс". Възстановено е жп трасето, което във вторник доведе до прекъсване на движението между Русия и курортите на анексирания полуостров.

В интервю за британския "Гардиън" съветникът на украинския президент Зеленски Михайло Подоляк казва, че може да има още атаки през "следващите два или три месеца", подобни на ударите във вторник по железопътен възел и въздушна база в Крим, както и взривяването миналата седмица на руски военни самолети на летището Саки на полуострова.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини