Специалисти коментират предстоящата грипна вълна

Грипната вълна се очаква в края на месец януари. Това каза в предаването „Тази сутрин“ на бТВ служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Симптомите ще са хрема, отпадналост, болки в мускулите и ставите, и висока температура. По думите му здравната система е абсолютно готова, всички лечебни заведения имат готовност и с интензивни легла.

Според Меджидиев ковид вълна не се очаква, но грипната епидемия може да е по-тежка, защото има спад в имунитета на хората.

По време на ковид пандемията стресът и безразборната употреба на медикаменти доведоха до лек спад в имунитета, коментира министърът. Той увери, че здравната система е подготвена и с ваксини.

До петък при личните лекари ще бъдат доставени 190 хил. броя противогрипни ваксини, обясни Меджидиев. По думите му препоръчително е да се ваксинират хората над 65 години. 

Имунологът и съветник в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев заяви по NOVA, че предстоящата грипна вълна у нас ще бъде по-голяма от обикновено.

„Всяка година си знаем следното: Обикновено ноември месец доказваме първите грипни вируси, декември има разпространение на грипа и обикновено пикът на грипната вълна през последните 15 години е в края на януари и февруари месец”, обясни професорът.

Той направи съпоставка между грипа и COVID-19. „Грипът в момента два пъти по-леко преминава от коронавируса. Не така беше преди две години. Коронавирусът беше 10 пъти по-тежък от грипа, 10 пъти повече се умираше от него”, обясни имунологът. По думите му заради няколкогодишните изолация, носене на маски и липса на риновируси, организмите на всички ни са загубили естествения си имунитет. Проф. Кантарджиев успокои, че обществото е подготвено за грипна вълна и нищо фатално не трябва да очакваме.

„Риновирусите не са толкова респираторни, т.е. не се разпространяват с пръски, колкото с докосване на повърхности и лоша хигиена”, обясни професорът. Той уточни, че повечето респираторни инфекции започват с възпаляване на гърлото, а лимонът със сода е най-доброто средство за излекуването му. Тодор Кантарджиев обясни защо когато се разболяваме гърлото ни боли най-силно сутрин: „Защото винаги възпалението, когато спиш се проявява по-силно”. Той препоръча болните да си стоят вкъщи, за да не разнасят заразата. Препоръчително било също да се ваксинираме.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини