Cмъртоносeн ракетен удар в Полша, Байдън обяви, че е украинска ПВО

След смъртоносния ракетен удар в Източна Полша, при който загинаха двама души, има индикации, че снарядът е бил противовъздушна ракета от Украйна. Това обяви президентът на САЩ Джо Байдън на среща с други държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО и Г-7 в Бали. Твърди се, че той е говорил за ракета от системата С-300. Системата по съветски дизайн е основен компонент на противовъздушната отбрана на Украйна.

След срещата няколко страни заявиха, че Москва е отговорна за инцидента в Полша, като е стреляла по Украйна. Това е така, дори ако ракетата всъщност е била украинска отбранителна ракета. След кризисната среща Байдън публично заяви, че ракетата, която удари Полша близо до украинската граница, вероятно не е била изстреляна от Русия. Той заяви, че има съответна информация за траекторията, която противоречи на това. „Ще се погрижа да разберем какво точно се е случило", добави той. Руското правителство отрича да е стреляло по цели в украинско-полската гранична зона и говори за целенасочена провокация, предава DPA. 

На кризисната среща присъстваха лидерите на седемте големи западни демокрации (Г-7), както и на други държави от НАТО и ЕС. „Предлагаме на Полша пълната си подкрепа и съдействие в продължаващото разследване", се казва в изявление. „Осъждаме варварските ракетни атаки, извършени от Русия срещу украински градове и гражданска инфраструктура във вторник“.

На масата са били френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц, както и правителствените ръководители на Великобритания, Италия, Канада и Япония. По-рано Байдън разговаря по телефона с полския президент Анджей Дуда. Полша приведе част от въоръжените си сили в състояние на повишена готовност.

Източник: investor

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини