Румъния е напълно солидарна с Полша, обяви Йоханис след ракетните удари

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че Румъния е напълно солидарна с Полша в контекста на "обезпокоителните информации", свързани с експлозия на територията на тази страна, предаде Аджерпрес.

"Румъния е напълно солидарна с нашия приятел и съюзник Полша след обезпокоителните новини, свързани с експлозия на нейната територия. В контакт сме с нашите партньори и съюзници. Ние сме НАТО", написа снощи в Туитър румънският президент.

Двама души загинаха, след като две ракети удариха село в Полша в близост до границата с Украйна в момент, когато Русия извършваше атаки срещу украински градове и инфраструктура, съобщиха световните агенции.

Трима американски официални представители съобщиха тази сутрин, че по първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета, предаде Асошиейтед прес. Според тях това е станало на фона на вчерашния опустошителен ракетен залп, изстрелян от Русия по електроенергийната инфраструктура на Украйна.

По-рано високопоставен служител на американското разузнаване заяви пред АП, че на полска територия са паднали руски ракети.

Румънското правителство също изрази солидарността си с полските съюзници и партньори и изрази готовност да действа според развитието на ситуацията.

"Правителството на Румъния чрез министерствата и ресорните си институции е в контакт със съюзниците и анализира ситуацията, създадена от падането на ракетите на територията на Полша. Стоим до нашите полски съюзници и партньори и сме готови да действаме в зависимост от развитието на ситуацията", заяви в прессъобщение снощи правителството.

Марчел Чолаку, лидер на Социалдемократическата партия, която е част от управляващата коалиция, заяви снощи, че "това е много сериозно" и че според него Полша има право да поиска задействане на член 5 от Договора на НАТО, но уточни, че все още няма достатъчно информация за инцидента.

"До момента нямам много информации. Това е много сериозно, атакувана е страна членка на НАТО. Предполагам, че нещата ще се развият много бързо и ще има определени решения тази нощ (...) Това е агресия срещу страна членка на НАТО", заяви Чолаку, като добави, че предполага, че Полша има право да поиска активиране на член 5 от Договора на НАТО.

"Мисля, че в момента се провежда разследване. Хайде да изчакаме всички подробности", каза още лидерът на социалдемократите, който говори пред телевизия Ромъния ТеВе снощи.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини