Победители в международни и национални състезания и олимпиади влизат във ВУЗ без изпит

Учениците лауреати и медалисти от международни и национални състезания и олимпиади, проведени по време на втория гимназиален етап на обучението им, да бъдат приемани по право във висши училища, извън редовното класиране, прие окончателно парламентът.  

Депутатите одобриха на второ четене промени в закона за висшето образование. Така кандидат-студентите, притежаващи диплома за средно образование, които в годините на обучението си във втори гимназиален етап са станали лауреати на национални или международни олимпиади или състезания, или са носители на медали от олимпийски, световни и европейски първенства, се приемат без конкурсен изпит и извън утвърдения ежегоден брой на приеманите за обучение студенти. Това ще важи, когато конкурсният изпит за желаната от тях специалност съответства на предмета на олимпиадата, състезанието или дисциплината на първенството.
 
Лауреат на национална олимпиада или национално състезание е класираният на първо, второ или трето място и/или получил оценка отличен 6.00 на националния кръг на съответната олимпиада или състезание.

Лауреат на международна олимпиада или състезание е лице, получило златен, сребърен или бронзов медал като участник в национален отбор.

С приетите промени се дава възможност във висшите училища да се обособяват и създават научни институти като самостоятелни юридически лица.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини