Роскомнадзор създава "бот ферма", която ще имитира човешки действия - разследване

Руският Роскомнадзор тайно разработва няколко проекта едновременно, които ще затегнат държавния контрол над руснаците в интернет.

Говорим за създаване на проекти с кодови имена "Чист интернет" и "Вепр", както установиха журналисти в рамките на разследване на Радио Свободна Европа / Радио Свобода.

Материалите са стигнали до журналистите благодарение на беларуската група хакери Киберпартизани, които през есента на 2022 г. проникнаха в базата данни на една от службите на Роскомнадзор и получиха достъп до вътрешни документи и кореспонденция между служители.

Оказа се, че руският регулатор планира да пусне нова "бот ферма" с кодово име "Чист интернет". В описанието се казва, че основната характеристика на фермата ще бъде възможността за автоматизирана поддръжка на социалните мрежи с помощта на алгоритми, които ще създават "известна прилика с човек". Основната задача на ботовете ще бъде изкуственото създаване на потребителска активност в социалните мрежи. Отбелязва се, че програмата трябва да работи така, че ботовете да преминат успешно проверката при приемане дори в затворени групи и общности.

Служителите на Роскомнадзор също работят по създаването на проекта "Вепр". Програмата е насочена към търсене в Интернет на така наречените "информационни точки на напрежение" (съкратено ТИН). Чрез тази програма компанията планира да засили контрола върху дейността на руснаците в интернет. Предполага се, че "Вепр" ще може да идентифицира първоизточника на информационно събитие, да оцени размера на аудиторията, която го обсъжда и да провери действията на участниците в дискусията за нарушаване на законите. Също така, програмата ще може да предоставя събраните данни на "упълномощените органи".

В момента в архива на документите на Роскомнадзор има списък с ТИН със стотици теми, които могат да доведат до лишаване от свобода в Руската федерация от "фалшификати" за руската армия до обиди на руския президент Владимир Путин.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини