Украински генерали подкрепят заздравяване на позициите в Бахмут, съобщи Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски е обсъдил ситуацията в обсадения Бахмут с висши командири и двама високопоставени генерали са се обявили за продължаване на отбраната на източния град срещу руските сили, предаде Ройтерс, като се позова на канцеларията на държавния глава.

Главнокомандващият въоръжените сили Валерий Залужни и Олександър Сирски, началникът на Сухопътни войски, са се изказали "в подкрепа на продължаването на отбранителната операция и допълнително заздравяване на (украинските) позиции в Бахмут", се казва в изявлението, публикувано на сайта на президентската администрация.

Руските окупатори продължават да съсредоточават основните си усилия върху провеждането на настъпателни операции в Купянско, Лиманско, Бахмутско, Авдеевско и Шахтьорско направление, според последната информация на украинския генерален щаб.

По думите президента Володимир Зеленски в Донбас е една от най-тежките битки, "мъчителна и трудна".

По-рано днес Bild съобщи за разногласия между президента Зеленски и генерал Валерий Залужни за Бахмут. Според публикацията държавният глава и главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна имат коренно различни виждания за присъствието на украински защитници в този град.

Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин заяви днес, че Бахмут има повече символично, отколкото оперативно значение и не означава непременно, че Москва си е върнала инициативата на бойното поле, съобщи Ройтерс.

"Мисля, че той (Бахмут) има по-скоро символична стойност, отколкото стратегическа и оперативна", заяви Остин пред журналисти по време на посещението си в Йордания и допълни, че не би прогнозирал дали и кога Бахмут ще бъде превзет от руските сили.

"Падането на Бахмут няма непременно да означава, че руснаците са променили хода на борбата", добави американският министър.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини