Мария Габриел: Все още не сме стигнали до дискусията за областните управители

Не сме стигнали все още до дискусията за областните управители, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 

„Въпреки заявеното желание за напускане, областните управители по закон трябва да продължат да изпълняват задълженията си. Посланието на министър-председателя беше много ясно. От своя страна ние не сме стигнали все още до дискусията за областните управители, защото и за тях ни предстоят най-напред разговори с министър-председателя Денков, разбира се и с парламентарните групи. Когато имаме резултат, ще го споделим и с вас“, посочи Габриел. 

Вицепремиерът увери, че новоизбраното редовно правителство напредва в процеса по попълване на заместник-министрите по министерства, които бяха освободени в последния ден от работата на предходния служебен кабинет. „Тази трудност чака своето решение“, каза още Габриел. 

„Трябва внимателно всяка една от кандидатурите да бъде преглеждана. Важно е хората да имат необходимата експертиза, за да могат веднага да бъдат оперативни, защото българските граждани очакват резултати“, каза още тя.

Мария Габриел припомни, че в момента продължават да текат и разговорите по завършването на управленската програма. „Имаше среща между двете парламентарни групи и нас двамата с акад. Николай Денков. До края на седмицата и началото на следващата всеки министър ще има среща с представителите, излъчени от парламентарните групи, съответно по ресорните комисии. Целта е да финализираме програмата в рамките на следващите дни“, допълни тя. 

Мария Габриел припомни и позицията на кабинета за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от Висшия съдебен съвет. Тя заяви, че „това е стъпка в правилната посока, но голямата цел е цялостна съдебна реформа“. 

Вицепремиерът Мария Габриел коментира темата след участието си в кръглата маса на тема „Мерки за борбата с домашно насилие и насилие основано на пола в България“, организирана от „Асоциация Анимус“ в София. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини