Лидерът на "Вагнер": Русия уби 2000 наши бойци, тръгваме на "Поход за правосъдие" към Москва

Агенция Ройтерс разпространи кадри, на които се вижда как военни машини влизат в руската столица

Ескалация на напрежението в Русия в нощта срещу събота. Лидерът на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин обвини Министерството на отбраната, че е обстрелвало негови позиции и е убило 2 000 бойци от групировката. Пригожин заяви, че започва да си отмъщава и призова войниците си за тръгнат към Москва в "Поход за правосъдие". По думите му това не било военен преврат.

В среднощното си обръщение лидерът на "Вагнер" заяви, че войната в Украйна била основана на лъжи и била необходима, за да се облагодетелства управляващият елит. Той пък не бил доволен от търговския потенциал на Донбас, управляван от проруски сепаратисти.

В канал в Telegram Пригожин пусна видео, на което се виждат димящи отломки от военна техника, но достоверността на видеото не е потвърдена.

В канал в Telegram Пригожин пусна видео, на което се виждат димящи отломки от военна техника, но достоверността на видеото не е потвърдена.

Шефът на "Вагнер" поиска прокуратурата да разследва престъпления на високопоставени руски военни

Агенция Ройтерс пък разпространи кадри, на които се вижда как военни машини влизат в Москва. По непотвърдена информация службите за сигурност издигат блокади на пътищата, водещи към руската столица. Според други данни агенти на Федералната служба за сигурност са щурмували щаба на "Вагнер" в Санкт Петербург.

Заместник-командирът на руските войски в Украйна - генерал Сергей Суровикин, призова бойците от частната армия да се откажат от бунта си срещу военното ръководство на Русия и да се върнат в базите си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че президентът Путин е информиран за случващото се и ще бъдат взети "всички необходими мерки".

Междувременно в Москва се провеждат антитерористични мероприятия. Въведен е допълнителен контрол по пътищата, предаде ТАСС, като се позова на кмета на столицата Сергей Собянин.

Властите на Ростовска област са инструктирали администрацията на град Ростов на Дон и службите за поддръжка на живота да предприемат мерки, за да запазят функционирането на всички градски системи, съобщи губернаторът на Ростовска област Василий Голубев.

"Дадох необходимите указания на градската администрация на Ростов и службите за поддържане на живота в Ростов да предприемат необходимите мерки, за да поддържат нормалното функциониране на всички градски системи. Държим въпроса под контрол и редовно слушаме докладите. Още веднъж моля жителите на Ростов да не напускат излишно домовете си и да не идват в центъра на донската столица", се казва в негово съобщение, публикувано в Telegram.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини