Класически клип на „Ловци на митове“ показва как всъщност изглежда имплозията

До ден днешен един фундаментален закон на Вселената остава неопроверган – ако нещо се случи, то „Ловци на митове“ или „Семейство Симпсън“ вече са го предвидили, пише IFLScience.

На фона на скорошната катастрофална имплозия на дълбоководната подводница „Титан“, която се бе отправила на експедиция до останки от кораба „Титаник“, в интернет пространството изникна клип от епизод на „Ловци на митове“, в който водещите изследват как всъщност изглежда имплозията. И той е доста драматичен.

Екипът на „Ловци на митове“ се опитва да симулира имплозия, която, изглежда, се е случила с влакова цистерна. Изработена от стомана с дебелина 1,27 см, цистерната е имала фантастични показатели за безопасност до един фатален ден.

Предполага се, че цистерната е била почистена с пара отвътре и отвън, което е създало кипяща среда в контейнера. Проблемът е, че тя е била запечатана в това състояние, което е създало високо налягане, което просто не е имало къде да „избяга“. След като вътрешността се охлажда, вътрешното налягане спада, тъй като вече няма гореща пара, която да се опитва да го изтласква навън. Това от своя страна създава огромна разлика между налягането в цистерната и това извън нея.

По време на епизода първоначалните тестове се провалят, тъй като се оказва, че конструкцията е достатъчно здрава, за да издържи на налягането. 

Въпреки това ловците на митове не се отказват – те създават вдлъбнатина в стоманата, която отслабва конструкцията. След това използват вакуумна помпа, за да намалят допълнително вътрешното налягане. В края на краищата цистерната поддава.

Тя буквално се смачква отвън навътре и придобива формата на смачкана кутия.

Макар и да изглежда драматично, имайте предвид, че разликата в налягането на тази цистерна е само една атмосфера - при подводницата "Титан" налягането е около 375-400 атмосфери. При подобни стойности имплозията би била значително по-бърза и по-разрушителна, като вероятно би раздробила целия подводен апарат само за част от секундата.

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини