Как Турция върна на Украйна пленените командири от Азовстал

Връщането в Украйна на командирите на защитниците на Азовстал от Турция, където бяха след освобождаването от руски плен, е било по споразумение между Володимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган.

Освен това президентът на Турция не е поставил никакви допълнителни изисквания за това връщане, както заяви ръководителят на кабинета на президента Андрий Ермак в интервю за LB.ua.

"Що се отнася до азовците, наистина президентът Зеленски се обърна към президента Ердоган. И тогава той потвърди, че след обръщението на президента Зеленски те се съгласиха, че вече е възможно нашите герои, командири да се върнат в Украйна. Така се договориха двамата президенти. Турция не постави допълнителни условия", каза той.

По думите на Ермак, той е разговарял с командирите на "Азов" почти всяка седмица и им е обещал, че веднага щом има такава възможност, въпросът за връщането им ще бъде адресиран до Реджеп Ердоган, което се случи по време на неотдавнашното посещение на Владимир Зеленски.

"Разбира се, те бяха там при нормални условия, имаха възможност да се лекуват. Бих искал да благодаря на нашите турски партньори, приятели, че гарантираха тяхната безопасност и т. н.. Но дойде времето. И за тях, разбира се, беше трудно да останат там, разбирайки какво се случва в Украйна в момента. Войната още не е приключила и за тях, за хората, които защитаваха Азовстал, беше психологически много трудно", каза той.

Ермак също оцени как това връщане ще се отрази на бъдещите обмени на военнопленници и връщането на цивилни от Русия. Той отбеляза, че към момента няма ясни споразумения с Русия. Ето защо се налага включването на други държави в този процес.

"Още преди да се върнат да се говори толкова категорично, както хората започнаха да пишат в социалните мрежи, че това ще повлияе, извинете. Имаше период, когато връщахме всяка седмица, след това имаше голяма пауза. Днес това работи, за съжаление е много, много трудно. Дори и да има някакво споразумение, не разбираш до самия край ще се случи ли или не“, каза той.

Освобождаването на командирите на "Азов" 

Легендарните командири, защитили завода Азовстал в Мариупол, бяха в Турция под закрилата на президента Ердоган. Те се озоваха там през септември 2022 г. след размяна с Руската федерация.

Предполагаше се, че те ще останат в Турция до края на войната, но Ердоган даде зелена светлина да се върнат, без да информира Кремъл. Още на 8 юли защитниците на Азовстал се завърнаха в Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини