Еди Рама захапа Русия в ООН: Спрете войната и Зеленски няма да говори тук

Очакваната с напрежение и интерес среща на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк заради присъствието на украински и руски представители ще бъде запомнена с хапливи реплики на албанския министър-председател Еди Рама към руската страна.

Рама председателстваше сесията, по време на която украинският президент Володимир Зеленски трябваше да направи изказване пред членовете на Съвета. Това трябваше да е първото явяване на живо на Зеленски на високия форум. Точно преди изказването му руският посланик в ООН Василий Небензя възрази срещу това Зеленски да говори преди членовете на съвета.

Председателстващият напрегнатата сесия Еди Рама иронично му отговори, че "това не е специална операция", а установена практика - украинският президент е говорил преди членовете и в предишните заседания на съвета, посочи Рама.

"Искам да уверя нашите руски колеги и всички тук, че това не е специална операция на албанското председателство", каза Рама, известен с острото си чувство за хумор, а в залата се чу приглушен смях.

"За това има решение", продължи Рама, обръщайки се директно към Небензя: "Ако се съгласите, ще спрете войната и президентът Зеленски няма да вземе думата."

Албанският министър-председател посочи, че уведомлението за това изказване е било дадено на членовете предварително, затова и възражението е трябвало да бъде решено предварително.

Небензя не се съгласи с този аргумент. Той заяви, че заседанието е шоу и разкритикува Рама за това, че прави политически изявления, вместо да съблюдава процедурата неутрално.

След сесията Зеленски благодари на Рама в социалните мрежи, като заяви, че колегата му "е показал на света как правилно да се справя с Русия, нейните лъжи и лицемерие".

Шегите на Рама често влизат в новините. През юни т.г. например той на шега представи на германския канцлер Шолц македонския премиер Димитър Ковачевски като "премиер на Западна България".

През август пък Рама се пошегува, че и Албания и Северна Македония могат да тръгнат по бързата писта към ЕС по аналог на Украйна, ако България нападне Македония, а Гърция – Албания: "Гледайки конфликта в Украйна и ускорения ѝ път към ЕС заради него, се чудя: Кой трябва да атакува кого в този панел, за да ни вкара в ЕС по-бързо като Украйна? И си отговарям: България може лесно да атакува Северна Македония без съмнение, Хърватска може лесно да нападне Сърбия, Сърбия-Косово, Босна може да се нападне сама, ние в Албания можем да помолим гърците да ни нападнат и те ще го направят с удоволствие, докато Черна гора може просто да лежи на плажа. И така ще сме готови да влезем заедно с Украйна.“

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини