Рядко пръстеновидно слънчево затъмнение ще се наблюдава в Америка в събота

Кристъл Кърли и нейната Работна група от жени от коренното население превзеха за няколко часа аудитория на колеж във Финикс, щата Аризона, за да споделят пред близо 50 души традиционни практики на народа навахо по повод дългоочакваното слънчево затъмнение в края на тази седмица, съобщи Асошиейтед прес. 

Те представиха книги за астрономията на навахо и царевичен прашец, използван за благословии. Знахар отговори на въпроси от аудиторията, предимно хора от народа навахо, какво да правим, когато Луната частично закрива Слънцето. Съветите му: Не гледайте затъмнението, яжте, пийте, спете или се занимавайте с физическа активност. Седнете у дома и размишлявайте или се молете по време на това, което се смята за интимен, небесен момент.

"Има толкова много неща, които не трябва да правим като навахо в сравнение с други племена, за които е добре да гледат затъмнението, да са навън или да правят нещо", каза Кърли, изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел Indigenous Life Ways.

Вярата, характерна за народа навахо, не се споделя от всички местни култури в Северна, Централна и Южна Америка, които ще бъдат в основната пътека за наблюдение на "огнения пръстен" в събота. Навахо, който обитава най-големия резерват в САЩ, затваря добре известни туристически дестинации, за да позволи на местните да останат у дома си, на спуснати завеси.

Ръководените от навахо туристически компании също ще преустановят дейността си по време на явлението. Някои местни групи на други места използват случая, за да предават културни учения, да споделят истории и да гарантират, че особено по-младите поколения, научават свещени традиции.

В културата на навахо затъмнението не е спектакъл. Той бележи края на един цикъл и силата на подреждането на Луната и Слънцето в една линия. Когато слънцето е блокирано, то се преражда. Вижда се и като луната и слънцето, които се прегръщат, смятат навахо.

Шийе Бидзийл, който е навахо и лакота, възнамерява да наблюдава затъмнението с 12-годишните си синове близнаци и с 11-годишната си дъщеря пред дома им в Аризона. Дори е купил специални очила миналата седмица. Лакота вярват, че произхождат от "Звездните хора" и Шийе е израснал, наблюдавайки звездите. Той иска да научи децата си за значимостта на небесното подреждане.

В южната част на Орегон Джорджин Нелсън, директор на отдела за обучение по езика на народа кламат, казва, че няма племенна традиция, според която да се свие у дома. Тя ще участва в образователен панел в Кламат Фолс, смята да сподели истории, свързани със затъмненията, на народите кламат, модок и яхускин-пают. Една такава история е за мечка гризли, която се опитва да изяде луната. В този момент жаба скача върху луната и тя решава да я вземе за жена, за да я пази от мечката. Накрая жабата се жени за слънцето.

"Нашият народ се е събирал, когато започвали затъмненията...и викали жабата да дойде", каза Нелсън. "Когато затъмнението свършвало, това означавало, че жабата е успяла да прогони мечката".

Пръстеновидното слънчево затъмнение на 14 октомври е третото за годината, каза за БТА Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с НАО при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски". То ще бъде видимо като частично от Северна Америка, Централна и Южна Америка. Пръстеновидно затъмнение ще се наблюдава от западната част на САЩ, Централна Америка, Колумбия и Бразилия. От България явлението няма да може да се види. По време на затъмнението Слънцето и Луната ще бъдат в съзвездието Дева, каза Маркишки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини