Хиляди астрономи ще следят слънчевото затъмнение от САЩ и Мексико

Сред тях ще има и българи

Светът тръпне в очакване на поредното слънчево затъмнение. На 8 април този космически феномен ще се наблюдава от другия край на света – от територията на Мексико и Съединените щати. Български астрономи и астрофизици също ще гледат и ще изследват звездата в този специален момент.

Ако по време на слънчево затъмнение наблюдаваме Земята от Международната космическа станция, ще видим огромна сянка с диаметър близо 200 километра, пълзяща по земната повърхност с 1 километър в секунда. Така изглежда сянката на Луната, застанала между нашата планета и звездата. Ако сте в обхвата на сенчестото петно и гледате към Слънцето, ще видите затъмнение. „За около 4 минути ще настане мрак през деня. На практика е възможно да се видят по-ярки звезди, ще се виждат ярки планети. Много е вероятно да видим и комета“, разкри предсрочно Никола Петров от Астрономическа обсерватория „Рожен“.

За астрономите обаче тези 4-5 минути мрак са изключително важни. В краткия интервал те ще заснемат затъмнението и ще съберат безценни данни в полза на науката. „Слънцето е доста променлива звезда. Ние изпитваме това на собствения си гръб - отделният човек и цивилизацията като цяло. Нашата цел е да прогнозираме следващото поведение на Слънцето, защото то не е равномерно във времето“, посочи Алексей Стоев от Астрономическа обсерватория - Стара Загора.

Всичко, което се случва в слънчевата корона, има отражение и на Земята. Дали това ще са геомагнитни бури, или пък глобалният климат на нашата планета. „Слънчевият вятър е основният фактор, който определя така нареченото космическо време, оттам и климата на Земята“, обясни Стоев.

Тази година е по-специална с това, че съвпада с максимума на дългия 11-годишен цикъл в активността на Слънцето. Хиляди астрономи от цял свят ще разпънат телескопите в тясната ивица, в която ще се наблюдава пълната фаза на затъмнението. Алексей Стоев ще очаква този момент тъмнина в американския град Кервил, а Никола Петров с екипа си ще дебнат лунната сянка в района на град Монклова в Мексико. По същото време - вечерта на 8 април, в столичния „София Тех Парк“ затъмнението ще се наблюдава на живо, а други учени ще обясняват как се случват слънчевите явления и по какъв начин се отразяват на живота ни.

Днес науката гледа трезво на слънчевите затъмнения. Хилядолетия назад в годините обаче за древните хора мракът е вещаел бедствия, болести, войни, дори края на света.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини