Много рядко хибридно слънчево затъмнение на 20 април

Изображение 1 от 2

    Рядко "хибридно“ слънчево затъмнение ще има следващата седмица, като Луната ще закрие Слънцето над Австралия, Източен Тимор и източните индонезийски острови.

    Затъмнението ще започне в 01:34 UTC (по Гринуич) на 20 април и ще завърши в 06:59 UTC на 20 април според timeanddate.com.

    Небесното шоу се нарича хибридно слънчево затъмнение, защото е комбинация от пълно слънчево затъмнение и пръстеновидно слънчево затъмнение, представяйки на зрителите едното затъмнение, а след това другото, докато сянката на Луната се плъзга по земната повърхност.

    При пълно слънчево затъмнение Луната напълно скрива Слънцето, което позволява тънките нишки на слънчевата корона да бъдат наблюдавани за кратко с просто око. При пръстеновидно слънчево затъмнение обаче Луната е твърде далеч от Земята, за да закрие напълно Слънцето, поради което се получава ореол от горяща плазма около външните краища на Луната и той е опасен за очите при директно гледане без очила.

    Дали зрителите ще видят затъмнението като пълно или пръстеновидно затъмнение зависи от това къде са разположени по извитата повърхност на Земята спрямо Луната. Повечето наблюдатели ще видят пръстеновидно слънчево затъмнение, но онези, които се окажат в тясна ивица от Антарктида до Западна Австралия, ще станат свидетели на пълно затъмнение.

    Освен това в две точки в средата на Индийския океан ще може да се наблюдава затъмнението да преминава от пръстеновидно към пълно и обратно.

    В Австралия пълно слънчево затъмнение ще може да се види само в едно населено място - малкия и отдалечен град Ексмаут, където се очаква да се стекат многохилядни тълпи, за да станат свидетели на перфектното подреждане на Слънцето, Луната и Земята.

    За коренните австралийци, които са използвали небето за навигация и в тяхната митология, слънчеви затъмнения като тези представляват краткото свързване на Лунния мъж и Слънчевата жена, които иначе се преследват един друг из небето. Редките слънчеви затъмнения са били смятани от много общности за лоша поличба.

    Ако сте в някой от регионите, които имат късмета да станат свидетели на хибридното затъмнение, не забравяйте да носите специални очила за гледане на затъмнение, за да предпазите очите си от вредния слънчев блясък.

    Останалите от нас - можем да се включим да гледаме онлайн на timeanddate.com, който ще излъчва на живо събитието.

    Следващото хибридно слънчево затъмнение ще бъде над Северна Америка на 14 ноември 2031 г.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини