В сезона на вирусите: 5 храни за силен имунитет

1. Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци са и богати източници на магнезий. А магнезият играе ключова роля в това как организмът се справя с всяко възпаление. 

Анализ на хранителните навици на повече от 5000 души открива, че хората, които не приемат препоръчителното количество магнезий, имат завишени нива на С-реактивния протеин (CRP). Това е протеин, синтезиран от черния дроб при наличието на хронично възпаление в организма. Подобно хронично възпаление затруднява имунната система да работи на 100%. 

Дефицитът на магнезий в тялото води до повече заболявания, отколкото който и да е друг хранителен недостиг. 

2. Храни, богати на витамин D

Наличието на достатъчно количество витамин D в организма е силно оръжие в борбата с вирусите и настинките, пише ipokratis.bg.

Има множество проучвания, които показват изключителната роля на този витамин за подсилване на имунитета. Аз лично мога да ви споделя от личен опит, че наблюдавам как здравето на децата ми е в права пропорционалност с времето, което сме отделили за ваканция на море през лятото...За щастие миналото лято успяхме да учим и работим от морето за цял месец и очевидно сме събрали достатъчно витамин D.

Реално, витамин D помага за модулирането на вродената и придобитата имунна система и без него тя няма шанс да се справи с нарушителите. 

Дефицитът на витамин D в организма неизменно води до нарушения в имунната система.

Препоръчително е да следите нивата на витамин D в организма ви, като веднъж годишно (през зимата) си правите кръвно изследване.

Да си набавим витамин D от слънцето разбира се е най-добрият вариант, но за жалост това се оказва предизвикателство. Проблемът е, че повечето от нас не прекарват достатъчно време на слънце.

Храните, богати на витамин D, които да включим в менюто си, особено през зимата са: пълномаслените млека, мазните риби, като сьомга, скумрия, херинга, сардини и риба тон, както и яйцата и гъбите. Най-добре е да комбинираме богато на витамин D храни с ежедневни разходки на слънце.

3.  Цитрусови плодове

Витамин С изгражда имунната система. Увеличава производството на бели кръвни телца, а те играят ключова роля в борбата с инфекциите.

Популярни цитрусови плодове са: грейпфрут, портокали, мандарини, лимони, лайм. Тъй като нашето тяло не произвежда и не съхранява витамин С, е необходим ежедневен прием за поддържане на добро здраве. Почти всички цитрусови плодове са с високо съдържание на витамин С.

4. Пилешка супа

Когато сте болни пилешката супа е отлична храна с плацебо ефект. Помага за подобряване на симптомите на настинка и също така предпазва от разболяване.

Домашните птици като пилешкото и пуешкото са с високо съдържание на витамин В-6. Този витамин е важен участник в много от химичните процеси в нашето тяло. Също така е от жизненоважно значение за образуването на нови и здрави червени кръвни телца. Концентратът или бульонът, приготвен чрез варене на пилешки кости съдържа желатин, хондроитин и други хранителни вещества, полезни за заздравяване на червата и повишаване на имунитета.

5. Джинджифил

За него много хора се сещат, след като са се разболели от настинка или грип. Джинджифилът помага за намаляване възпалението при зачервено гърло и други възпалителни процеси. Също така намалява гаденето. Леко лютивият вкус на джинджифила идва от веществото гингерол, въпреки това се използва в много сладки десерти. Джинджифилът може да помогне за намаляване на хроничната болка и притежава свойства за понижаване на холестерола.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини