Cayenne Hybrid ще е най-ефективният Porsche

Европейските стандарти за вредни емисии все повечезапочват да тежат на автомобилните производители, като са предвидени огромни санкции, ако не успеят да отговарят на изискванията.

Съответно в историята си Porsche не са показали особено притеснение по отношение на въздействието си на околната среда, въпреки че някои веднага биха казали, че относителното малкото бройки, както и наличието на олекотени шасита и на турбо, на практика правят моделите на марката сред най-ефективните. 

Но както и да погледнете нещата, Porsche и всеки един европейски автомобилен производител трябва да намали емисиите си в близките години или може да понесе значителни наказания. Именно тук хибридите идват на помощ, като предоставят на Porsche Cayenne и Panamera (два модела, които не са чак толкова фокусирани върху динамиката) възможността да помогнат на цялата гама на компанията. 

Така по време на автомобилното изложение в Женева този март от Porsche предстои да покажат новия си Cayenne S Hybrid. В момента моделът е във финалната си фаза от тестовете, като предстои да влезе в продажба от май месец. Благодарение на специализираното издание Autocar можем и да представим някои окончателни данни за модела. 

Cayenne S Hybrid ще бъде оборудван с 3-литров V6 двигател с компресор, заимстван от Audi. Той предлага мощност от 325 к.с. и въртящ момент от 440 Нм. Въпросният агрегат ще бъде комбиниран с електрически мотор, захранван от никелово-метални хидридни батерии. Съответно електрическият мотор предоставя мощност от още 51 к.с. и въртящ момент от 250 Нм. Така комбинираната мощност възлиза на 375 к.с. – само с 20 к.с. по-малко от стандартния Cayenne S с V8 двигател. 

Пакетът с батерии е поставен под дъното на багажника, като позволява на колата да измине само в електрически режим до 2 км при скорости до 50 км/ч. Щом този резерв бъде изхабен, то компютър автоматично включва стандартния двигател, активира съединителя и започва да изпраща въртящ момент към колелата. Всичко това става за 380 милисекунди, така че на практика нито водачът, нито пътниците разбират какво се е случило. 

Тъй като заговорихме за съединител, в случая става дума за осемстепенна трансмисия, която предлага малко по-дълги високи предавки. Максималната скорост обаче на практика е шеста, така че останалите две са тип overdrive. Това означава, че при тях само се оптимизира ефективността, като не се изисква толкова висок въртящ момент. Всъщност при най-високата предавка колата може да поддържа скорости до 140 км/ч само с електричество. 

Описван като най-ефективният модел в гамата на Porsche, новият Cayenne S hybrid ще може да продължава да ускорява големия SUV до 100 км/ч за 6.5 секунди.

Съответно комбинираният разход на гориво е от порядъка на 8.2 л/100 км. Колата може да бъде товарена максимум до 3500 кг. 

Друга съществена разлика между Cayenne S Hybrid и стандартния вариант е добавянето на по-лека и по-опростена система за задвижване на четирите колела Torsen. В допълнение, когато колата се движи по магистралата, компютърът автоматично ще изключва трансмисията, така че да се оптимизира допълнително ефективността. 

От Porsche все още не са потвърдили дали Cayenne S Hybrid ще се предлага в САЩ, като на практика същото важи и за хибридната версия на седана Panamera. При всички положения обаче ние, в Европа, ще можем да се радваме на тези модели.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини