Lamborghini ще разчита на по-леки автомобили

По принцип от Lotus са доста популярни с това, че при направата на своите автомобили разчитат предимно на ниската им маса, за да постигнат добри нива на динамика.

В крайна сметка тяхното мото е “Performance through Lightweight”, което ще рече „Динамика посредством ниска маса”. Изглежда обаче аналогична стратегия може да бъде възприета и от Lamborghini при търсенето на по-високи динамични показатели на бъдещите им модели. Основните фактори, на които ще разчитат от Сант’Агата, са по-леки материали, както и нови дизайни за двигателя и шасито.  

Подобно на много автомобилни производители Lamborghini също усещат натиска на международните правителства и трябва да подобрят своята ефективност, за да отговарят на предстоящите да бъдат приети много строги стандарти. И така . . . един от най-добрите начини за отговарянето и на двете изисквания е да се намали масата на автомобилите. Поради тази причина от Lamborghini харчат доста средства за отдела си за изследвания и развой и по-точно върху технологиите за намаляване на килограмите.

В допълнение Lamborghini са по-скоро заинтересовани от подобряването на ускорението на своите автомобили, отколкото върху увеличаването на максималната им скорост.

Така по време на автомобилното изложение в Детройт шефът на отдела за изследвания и развой в Lamborghini Маурицио Реджани обясни, че има малко места по света, където водачите да могат да вдигнат над 320 км/ч със своите коли. За сметка на това обаче има много повече места, където да се експериментира с екстремно бързо ускорение. Съответно Реджани подчертава, че най-ефективният метод за подобряване на ускорението отново е по-ниската маса на колата.     

„Съотношението между маса и мощност ще бъде ключовият фактор” – обяснява Реджани. „Ще използваме композитни материали на точните места, когато си заслужава и по отношение на разходи, здравина и механични характеристики.”

Така например следващият суперавтомобил на Lamborghini, който ще бъде наследник на Murcielago и вероятно ще се нарича Jota, се очаква да се откаже от стоманеното шаси на предшественика си и ще заложи на по-леко алуминиево „спейсфрейм” шаси от Audi R8. Каросерията пък вероятно ще бъде изработена от въглеродни влакна.

Към това от Lamborghini възнамеряват да ползват още технологията start/stop, която ще помогне за намаляването на вредните емисии и на практика ще трасира внедряването на хибридна система в гамата на марката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини