Volvo FH Aero ще може да се движи с дизел, електричество или биогориво

Шведският производител на камиони Volvo Trucks разкри новия тежкотоварен модел Volvo FH Aero, който се отличава с подобрена аеродинамика и нови технологии, като новата система за наблюдение с камери. Новият камион Volvo FH Aero може да намали консумацията на енергия и емисиите на CO2 с до 5%.

Действителната икономия на гориво може да варира в зависимост от много фактори, като например скорост на шофиране, използване на круиз контрол, спецификация на автомобила, натоварване на автомобила, действителна топография, шофьорски опит на водача, поддръжка на автомобила и метеорологични условия.

"Новото Volvo FH Aero е нашият най-ефективен камион досега, като продължаваме да намаляваме емисиите на CO2 на цялата ни продуктова гама", каза Рогер Алм, президент на Volvo Trucks. "Това е най-добрият камион на Volvo във всяко отношение - безопасен, с красив дизайн и превъзходно качество, камион за тежки превози на дълги разстояния, проектиран за успеха на нашите клиенти".

Неотдавна Volvo FH Electric беше избран за Международен камион на годината за 2024 г. Моделът ще се предлага и в новата версия Aero, което е енергийно-ефективно допълнение към вече широката гама електрически камиони Volvo. Освен това, Volvo FH16 се превръща в най-мощният камион в отрасъла с изцяло нов ефективен дизелов двигател с мощност от 780 к.с. за най-трудните задачи.

Независимо кое силово предаване избират клиентите - електрическо, газово или дизелово, всички варианти на новия камион Volvo FH Aero ще предлагат по-ниска консумация на енергия, по-дълъг пробег и превъзходно ниво на безопасност и изживяване при шофиране.

Новите модели камиони Volvo FH Aero ще бъдат пуснати постепенно на пазарите през 2024 и 2025 г. в четири версии - FH Aero с дизелово гориво, FH Aero Electric изцяло на ток, FH Aero с газово задвижване и FH16 Aero.

Оптимизирана горивна ефективност с аеродинамичен дизайн

Предната част на кабината на Volvo FH Aero е удължена с 24 см в сравнение със стандартния камион Volvo FH. Това разширение е допринесло за създаването на по-аеродинамична кабина на камиона. По-добрата аеродинамика не само осигурява по-нисък разход на гориво, но също така обезпечава подобрена стабилност при движение във ветровити условия.

Подобрената аеродинамика носи ползи за модела FH Aero Electric, като му осигурява по-добри характеристики и по отношение на съпротивлението при търкаляне. Това позволява увеличена рекуперация на енергия, която се връща обратно към батериите по време на спиране или спускане и е готова за използване при необходимост за следващото ускорение или изкачване.

Модерното ново лице на Volvo FH Aero има смела, голяма и лесно разпознаваема емблема на Volvo - най-голямата на камион Volvo към настоящия момент, както и надпис Volvo, ясно показващи, че това е най-новият модел на Volvo Trucks.

Подобрена безопасност и ефективност с камери, които заменят огледалата

Новата усъвършенствана система за наблюдение с камери допринася значително както за подобряване на аеродинамиката, така и за повишаване на безопасността. Това ново решение, заместващо традиционните външни огледала, отваря полето на видимост на водача, подобрявайки безопасността както за него, така и за околните участници в движението.

Системата от камери има положително въздействие върху видимостта на водача в дъждовни и тъмни условия, но също и при пряка слънчева светлина и когато преминава през тунели. При шофиране с ремарке, системата от камери има функция за автоматична панорама, следвайки завиването на ремаркето.

Други акценти, характеристики и предимства на новия Volvo FH Aero включват технологията на Volvo I-See, която е усъвършенствана, за да пести енергия и въглеродни емисии, използвайки облачно базирани топографски карти, предназначени за оптимизиране на шофирането и увеличаване на времето на шофиране в режим на круиз контрол, което може както да спести енергия, така и да осигури по-спокойно шофиране. Усъвършенстваните спирачки с патентовани спирачни дискове без съпротивление на Volvo подобряват спирачния капацитет, като същевременно намаляват консумацията на енергия и емисиите.

В кабината на новото Volvo FH Aero е внедрена модернизирана и лесна за използване система за информация и забавление, която може да бъде персонализирана в зависимост от индивидуалните нужди. Подобрената звукова система, налична с 6 първокласни висококачествени високоговорителя, нов усилвател на мощност и субуфер, добавя огромна мощност към звуковото изживяване.

Новата вградена навигационна система ще се предлага с подобрени карти, адаптирани към специфичните нужди на камиона, с автоматични актуализации на картите, позволяващи ефективна доставка на стоки. Обновленията на интериора включват също интегрирана микровълнова фурна и USB-C електрически изходи.

Услугата My Business Apps на Volvo Trucks е базирана на абонамент и позволява на клиентите да изтеглят приложения, свързани с бизнеса, от различни доставчици и да ги използват на допълнителния дисплей на камиона, което носи реални ползи за максималния пробег и ежедневната употреба на камиона.

Новата услуга за наблюдение на гумите предоставя на операторите на флотилиите пълен изглед на камиона и ремаркето чрез Volvo Connect, намалявайки риска от разходи и неизправности, свързани с проблеми с гумите. Влекачът Volvo FH ще продължи да се предлага и със стандартна кабина в зависимост от нуждите на пазара.

Източник: auto.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини