Задържаха българин, издирван в Кипър за кражба, проституция и сводничество

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ получи 48-годишен българин, издирван в Кипър за кражба, незаконно притежание на имущество, проституция и сводничество. Тя му бе наложена от Окръжен съд – Хасково, съобщиха от Темида.

Мъжът с инициалите Р.Д.А. е бил обявен за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд Фамагуста, Паралимни в Кипър. Задържан е на ГКПП „Капитан Андреево“ на влизане в страната на 18 април 2024 г. За най-тежкото от тези престъпления се предвижда наказание до 14 г. затвор.

Според съда в Хасково съществува реална опасност мъжът да се укрие. Макар той да е български гражданин, с известен адрес в страната, видно от съдържанието на Европейската заповед за арест, до международното му издирване се е стигнало в резултат на недобросъвестно процесуално поведение. Същият е бил намерен и доведен в Районен съд Фамагуста, след което е бил освободен срещу подписка, но е нарушил условията за освобождаването му и се е укрил от кипърските съдебни власти. Издирването му е продължило дълго време - от септември 2019 година до задържането му на ГКПП „Капитан Андреево“.

С тези съображения съдът обосновава вземането на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ като гаранция за явяването му пред съда в същинското производство за предаването му. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 30 април 2024 г. от 10:15 ч.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини